söndag 24 december 2006

Och god jul också!

Hoppas ni har en underbar och vilsam tid! Kram på er allihopa.

Eftersom ingen nämnt något

Tänkte jag som ren konsumentupplysning påpeka att det finns en tredje webblog jag skriver på ibland. God jakt!

lördag 23 december 2006

Julkalendern

Med tanke på att det nu bara är två avsnitt kvar så är det kanske lite sent att tipsa om den, men eftersom jag inte lyckats göra det tidigare tänkte jag göra det nu. Alltså, LasseMajas detektivbyrå är helt klart sevärd (står man ut med lite lägre kvalitet verkar den fortfarande finnas i SVT play).


Precis som det brukar bli med barnskådespelare är det även denna gången ofta lite stolpigt och inte alltid helt naturligt, men barnen är duktiga och jämfört med mycket annat är det riktigt bra. Men det jag framför allt gillar är miljöerna, den snygga lilla staden.


Eftersom vi nu ligger ett par dagar efter så kanske det inte är så längre, men sist jag såg tyckte jag nästan att det var onödigt synd om prästen, som så gärna vill vara med men alltid hamnar utanför, främst på grund av otur (vid alla tillfällen hon försöker få komma med har polismästaren något annat han måste tänka på).

Nyheten sprider sig

Vi började släppa ut nyheten till våra vänner i veckan, och nu tror jag även att den börjat spridas av sig själv.

tisdag 12 december 2006

Ifall ni också blivit imponerade

Av smugmug och vill prenumerera på tjänsten får ni gärna ange

gadEi2wsoeOmQ
som kupong, så tjänar både jag och ni på det.


Nu när jag väl har betalat för det är bara frågan exakt hur man ska använda det - det har ju hyfsade inbyggda gallerifunktioner, men jag funderar på att bygga något som bygger likadana sidor som vårt galleri har i dagsläget (fast där bilderna hämtas från istället då). Kanske inte världens nödvändigaste projekt, men det är skoj att det går.

fredag 8 december 2006

Plan B

Nu har jag varit iväg och försökt (och misslyckats) att köpa julklapp till min fru. Att jag skulle misslyckas var jag visserligen förberedd på sedan ett tag tillbaka, men det känns så klart ändå lite synd.


Fast samtidigt är det inte bara dåligt - nu kan jag ge två alternativ som hon får välja mellan istället.


Vad gäller övriga personer jag bör köpa presenter till känns det litet problematiskt. Vet inte om det är det att jag glömt bort eller något, men det brukar inte vara några problem (vad jag kommer ihåg, då), men i år känns det lite svårt.

Inget lyft

Det blev ju ingen uppskjutning inatt, så man kan tycka att jag åkte till Ångström i onödan, men det var roligt att se att det var så mycket folk som var intresserade - Siegbahnsalen var visserligen inte proppfull men ändå ganska full, vilket jag tycker är lite småimponerande tre på morgonen.

torsdag 7 december 2006

Rymdnatt

IRFU anordnar RymdnattÅngströmlaboratoriet med anledning av uppskjutningen. Som min plan ser ut nu åker jag dit inatt (även om jag så klart tittar innan så att det verkar bli av).

Tjänster

Jag önskar att fler tjänster skulle undra om jag älskar dem än. Vad gäller smugmug så är svaret ja, hur som helst.


Jag har länge velat hitta någon prisvärd tjänst för att säkerhetskopiera vårt bildarkiv. flickr tyckte jag var ett intressant alternativ när jag upptäckte dem, men förutom att jag inte trivdes riktigt med tjänsten så tyckte jag att en begränsning på 2 Gbyte skulle vara i vägen och besvärlig.


Googles Picasa var ett annat alternativ, men eftersom de har en begränsning på mängden material (och jag inte heller kan ge dem pengar för att få mer än det fria utrymmet) så gick de också bort.


Jag vet inte varför, men smugmug trivs jag med, de tar emot mina pengar, och man får ladda upp hur mycket som helst (de har dock begränsning på nerladdning per tidsenhet, fast det stör mig inte alls lika mycket. Att de sedan gör rätt och publicerar APIer gör ju inte saken sämre. Även om jag (så klart) retade mig på en del saker gick det väldigt snabbt att hacka ihop något som trycker upp de bilder vi har (något som jag absolut inte hade velat göra manuellt eller pseudomanuellt).


Visserligen är deras villkor helt hopplösa (ur konsumentsynpunkt), men det är ingen större skillnad mot andra operatörer och spelar ingen större roll - även om avtalet inte gav mig större rättigheter skulle jag inte ha någon möjlighet att försvara dem - jag får helt enkelt förlita mig på deras goda vilja (och att de inte går i konkurs eller liknande, så klart).


En faktor jag är nöjd med är för övrigt priset - jag får säkerhetskopiering och en hyfsad galleritjänst för mindre pengar än jag hittade någon säkerhetskopieringstjänst för (US $40).

torsdag 30 november 2006

Kvarlevor och beteende

När jag kom hem idag hade jag fått paket med The remains of Tom Lehrer (de som inte känner till Tom Lehrer har åtminstone något att se fram emot i livet.


Något som gjorde mig extraglad var att det var en liten klisterlapp på utsidan av förpackningens inplastning, med bland annat texten

"Mr. Lehrer's muse [is] not fettered by such inhibiting factors as taste" - New York Times


En sak jag inte tänkt på tidigare men som faktiskt har ändrat sig var också att det första jag gjorde nu var att köra skivorna i Macen för att läsa in dem och lägga in dem i min vanliga musikmiljö. Självklart passar då Max på och bråkar lite med mig så det tar lite längre innan jag får höra den, men det gör inte så mycket. CD-växlaren används nuförtiden bara av gäster som ska ha valt musik till sammankomster.

onsdag 29 november 2006

Apropå Kanada

Det här med "Quebec är en nation i Kanada", vad i hela friden ska det betyda?

Kultur

Vi har varit och sett De andras liv (Nyckelord: Bra, Stasi, Grått, Godhet) och Marie Antoinette (Bra, rosa, otydlig roll, ohändelserik).


Jag har också läst Couplands jPod. Väldigt mycket meta, men även rätt rolig (även om man ibland kan behöva ta en liten paus, men den brukade inte bli så lång). Coupland har säkert njutit av att skriva in sig själv som en (inte överdrivet sympatisk) romanperson.


Undertitelns anspelning på Microserfs är dock passande - förstår man inte den lär man inte alls njuta av jPod heller.

fredag 24 november 2006

Bokwebbtjänst

Jag minns inte var, men jag stötte ihop med LibraryThing tidigare i veckan och blev helt såld - jag har hittills knapprat in strax över två hundra böcker, och det är förvånansvärt roligt att sitta och mata in ISBN-nummer.


Det känns som ett utmärkt exempel på de webbtjänster vi i mångt och mycket väntar på - egentligen är det ju bara en specialiserad sökspindel sammankopplad med en databas, men kombinationen (och utformningen) gör ändå att jag kan sitta och leka med den och upptäcka saker (och inte minst så tycker jag inte att det är tråkigt att lägga in böckerna, vilket kan vara ett nog så stort problem).


Jag tycker fortfarande att Booxter verkar häftigt, men är nog för snål för att lägga ut pengarna för att köpa någon webbkamera som OS X vill prata med. De $25 LibraryThing vill ha för ett livtstidsmedlemsskap hade jag däremot inga problem med att hosta upp.

onsdag 22 november 2006

Bilar

Under lördagsfikat så diskuterades bilar, varför jag tänkte passa på att berätta för världen vilka saker jag tycker man ska prioritera vid köp av en (ny) bil.


Bland sånt som jag tycker man inte ens ska fundera på att vara utan är låsningsfria bromsar, krockkudde och antisladdsystem. Förutom det bör man (så klart) se till att den bil man köper har fått bra betyg i Euro NCAP.


Vad gäller bränsle tycker jag att RME (populärt kallat biodiesel) verkar bäst, nackdelen är då att det bara är VAG (Skoda, SEAT, Volkswagen och Audi, vilka nästan alltid får lägst kundnöjdhet på sina serviceverkstäder, själva bilarna brukar det inte vara något fel på, dock.



Ett annat alternativ är etanol. Då kan man istället köra något från Ford eller General motors. Här i landet är väl alternativen huvudsakligen Ford, Volvo eller Saab. En nackdel med etanol är att det bränsle som finns idag är E85, så man får dras med femton procent bensin.


Vad gäller "mindre viktiga saker", så finns det ett par saker jag tycker man absolut bör se till att ha - farthållare (som vi saknar), fjärrkontroll till stereon på ratten (har vi, väldigt bra funktion). Luftkonditionering är också en önskvärd funktion, även om jag tycker det som ofta kallas "elektronisk klimatanläggning" (och sköter mer automatiskt) fortfarande oftast gör fel och mest är till besvär, flera klimatzoner är dock bra.


Jag har visserligen undvikit sådana, men det är förmodligen klokt att se till att portabla musikspelare man har eller kan tänkas köpa kan fås att samordnas med stereon (och rattfjärren) - att slippa välja ut ett (fåtal) CD-skivor innan resan skulle kunna vara nog för att få mig att köpa en.


Bland saker jag vill ha men jag tror är ganska ovanliga att folk i gemen hör är GPS-mottagare i form av en stor skärm högt upp på mittkonsollen (jag tycker typiskt att de som säljs löst verkar för små). En annan sak jag gärna vill ha är armstöd i mitten på förarplatsen.


Kombi vill man ha också. Förbrukningsskillnaden är minimal, man kan lasta väldigt mycket mer och lättare när man behöver och andrahandsvärdet blir högre.


En sak jag i princip tycker är oviktiga är motorstyrka - i princip alla nya bilar går tillräckligt fort och accelererar tillräckligt fort för mig - när jag har svårt att köra om beror det på att jag vill ha så rejält med marginal, inte vad bilen klarar.

Mina verktyg: Auto Copy

Eftersom jag än så länge kör OS X behöver jag lite hjälp med att få det jag markerar med musen i klippbordet automatiskt för att inte reta upp mig i onödan. Utökningen Auto Copy gör detta med bravur för Firefox och Thunderbird.

Apropå att bli en bättre människa

Jag var och såg Solen bor i Karlstad igår. Föreställningens tes var att man blir en bättre människa av att lyssna på Thore Skogman. Glad blir man åtminstone.

tisdag 21 november 2006

Dagens tanke

Precis som man blir en bättre människa av att se The Straight Story
så blir man det av att läsa The Dilbert Blog.


Och även om det inte når upp till samma höjder som hans bästa texter är gårdagens text viktig och läsvärd.

fredag 17 november 2006

Mina verktyg

Jag tänkte pyssla med lite konsumentupplysning och berätta mer om de verktyg jag använder och trivs med. Eftersom flera av dessa är utökningar till andra så tänkte jag börja med att skriva lite om grundverktygen först, och det känns naturligt att börja med min favoritwebbläsare. Som den som brukar läsa här inte borde förvånas över är det (åtminstone för närvarande) Firefox som fyller den rollen.


Till att börja med kan jag konstatera att tvärtemot vad man (åtminstone jag) kan tro så har det varit ganska lätt att lära om de gånger jag har gjort det - saker som sitter i fingrarna sitter helt enkelt mindre hårt än man kan tro.


Hur som, rent tekniskt verkar det inte längre vara så stor skillnad mellan olika webbläsare - , Safari, IE7, Seamonkey och Firefox har alla grundläggande funktionalitet (inklusive tabbar, möjlighet att spara lösenord, annan information och liknande). Kompletterar man på rätt sätt så verkar man även kunna få stavningskontroll medan man skriver i alla dessa (en funktion jag tycker verkligen förtjänar att finnas inbyggd från början).


Viljan att följa standarder och göra rätt verkar också ha ökat de senare åren (även om jag inte intresserat mig nog för webbutveckling för att ha undersökt saken ordentligt), så det finns mindre anledning än förut att undvika IE (då det förut ofta kunde ses som en uppmuntran till webbsidesmakare att göra fel).


Jag läser ibland folk som tycker att någon särskild läsare är mycket rappare än andra, något jag inte förstår - mina burkar är visserligen inte urmodiga för närvarande, men heller inte överdrivet kraftfulla, och ändå kan jag inte komma ihåg någon gång då jag fått vänta på att webbläsaren ska rita något - det som jag däremot relativt ofta märker är däremot att nätet går för trögt för att innehållet ska vara njutbart.


Det som verkligen gör skillnad för mig är däremot utökningar. Utan att ha gjort någon ordentlig undersökning verkar det inte egentligen vara så stor teknisk skillnad där heller - man kan bygga utökningar till alla de fem produkter jag listade ovan. Något som är viktigt för mig är däremot att det är hyfsat enkelt och lätt att komma igång med (ifall jag behöver fixa något själv), och gärna att det finns en stor mängd färdiga utökningar.
Det sista kravet är det i mitt tycke bara Firefox som lever upp till nu.


En annan sak, som har stor betydelse för mig (men tenderar att inte ha det för andra) är också att den är fri (öppen källkod), och har en öppen utvecklingsprocess. Det betyder att om det finns något särskilt problem jag stör mig på kan jag faktiskt göra något åt det, mer än att gnälla. Hur mycket jag kan göra beror så klart på hur engagerad jag är, men det är nästan alltid skönt att ha den möjligheten tycker jag.


En annan fördel jag upplever men har något svårt att njuta av är också att Firefox är den näst viktigaste webbläsaren. Det finns ju fortfarande fält där (som jag förstått det) standarderna inte riktigt räcker till och täcker vad webbläsarna är kapabla till (ett exempel är då Gmails inbyggda jabberklient).

onsdag 15 november 2006

Saker man lär sig av radion

IKEA Haparanda öppnar visst idag. Grattis Haparanda.

Fungerande TV, till slut (?)

Nu när Cecilia sitter och väntar på vad jag gissar är ett tv-kort kan jag berätta att jag till slut verkar fått till det som jag vill ha det - jag har haft problem med att tv-kortet ibland detekterades som USB 1.1 (och därför inte fungerade). Sedan tidigare fungerade det om jag stoppade in ett USB 2-nav mellan, men då fick jag fula ränder över bilden (testade med ett par olika, samma resultat).


Igår var jag så på Biltema och köpte ett USB 2-nav med nätadapter - Biltema valdes inte för att deras produkter nödvändigtvis är bäst utan för att de hade, var någorlunda billiga och man kunde lämna tillbaka om det inte hjälpte.


Hjälpte gjorde det hur som helst, nu verkar det både fungera utan att man behöver hålla på och rycka sladdar och ha acceptabel bild. I kombination med nattliga omstarter (då tv-programvaran verkar läcka en del minne och inte bör vara igång för länge) har jag till slut (tror jag) fått en acceptabel lösning.

Diskmaskin

För ett tag sen köpte vi en ny, fullstor diskmaskin. Vi hade tidigare en bänkdiskmaskin som följde med lägenheten, men den var ganska gammal och diskade sällan rent, dessutom var den för liten för större saker eller diskmängder, vilket gjorde den ganska opraktiskt.


Det blev en Whirlpool ADP 7406 WH. som vi haft ett tag nu och därför hunnit upptäcka för- och nackdelar.


Till fördelarna (som i och för sig inte var någon överraskning, det var en av de faktorer jag tittade på när jag jämförde maskiner) så är den hyfsat tyst - 48 db(A). Inte knäpptyst, men tillräckligt för att inte störa för mycket.


Den nackdel vi upptäckt är att överkorgen har en massa stöd och skenor för att separera glasen. Inte en dum ide (och vi har vågat diska våra finare glas, vilket gick utan problem), förutom att det inte finns någon standardstorlek på glas då. Det som ställer till det är att de flesta glas och muggar vi använder är av modell större, så vi får sällan in mer än tre glas eller muggar per sida. Eftersom vi dessutom oftast använder skålar istället för djupa tallrikar (och dessa inte passar så bra i undervåningens tallriksställ) så blir överkorgen snabbt full.


Jag kan också konstatera att den normalt inte har så stor betydelse - vi (och särskilt jag som brukade göra det) har egentligen inget emot att diska. Vid speciella tillfällen när det blir mycket disk är det dock väldigt skönt - inte för att det är jobbig att diska utan för att det blir fullt med disk som tar upp plats överallt och är i vägen, liksom att torkstället blir fullt direkt och andra besvär. Vi har hunnit ha två bjudningar i olika former och storlekar (samt hunnit med lite äppelmoskokande och bak), och då har det varit väldigt skönt att slippa hantera disken.

måndag 13 november 2006

Det här hade jag inte noterat

Men Swedish meats säljs tydligen till HK Ruokatalo. De har ju haft problem ett tag och det var väl inte alldeles oväntat att det såldes när det fanns en hyfsad köpare, men det känns ändå lite sorgligt.


Sen undrar jag hur de kommer att hantera varumärket Scan, som jag tror har ett stort värde (som dock lätt kan urholkas). Blir spännande att se vad som händer.

Fri java

Sun öppnar äntligen Java. Som vissa tidigare spekulerat om blir GPL version 2, och SE, ME och EE som släpps fria.


Vad det kommer att betyda vågar jag inte sia om - java är ju fortfarande mycket viktigt, och även om konkurrensen från .NET och C# är hård så känns det snarare som att det fortfarande blir viktigare och viktigare i webbtjänsteproduktion och i andra servermiljöer - och att ha en fri implementation är då en stor fördel i mitt tycke.

fredag 10 november 2006

Men jag har ju faktiskt sett levande människor på scen!

Förra fredagen var vi faktiskt på Farmaceveternas spex Cook & Darwin . Det var väl ungefär vad jag hade väntat mig, även om kvaliteten på sångnumren nog var högre än väntat (än del som kunde sjunga saknade dock vissa kunskaper i mikrofonhantering, så det lät inte alltid så bra som det borde ha gjort). Skådespelet var också helt passabelt.


Utan att tycka att manuset var direkt dåligt så var skämten ibland väl pubertila. Liksom allt prat om teknologer (jag har inte reflekterat över det förut, men de kanske är något slags "naturlig motpart" för farmis-studenterna).


Det kan också sägas att jag inte har känt mig alltför tagen av de senaste spexen jag har varit på, så det är mycket möjligt att det är mig det är fel på och inte FISK. Jag bör väl även tillägga att avslutningen var något av det bästa jag sett på länge.

och von Sydowmordens gåta

Igår passade jag på att gå på teatern här i stan och såg von Sydowmordens gåta. Till att börja med kan jag väl konstatera att jag är glad över att jag lyckades "komma iväg" - på något sätt är det mycket enklare att gå på bio (vilket jag visserligen heller inte alltid lyckats se allt jag vill på) än teater.


Själva pjäsen då? Där har jag svårare att formulera vad jag tycker. Absolut inte dålig, men knappast superb heller - någonstans mellan okej och ganska bra skulle jag nog placera den. Det tidsperspektiv med återblickar som används är något jag av princip tycker om, men här fungerar det inte riktigt. På samma sätt har jag svårt för den humor som finns insprängd här och var i denna främst tragiska historia, också osäker på varför, kan vara så att den inte är mörk och morbid nog för att jag ska älska den av sådana skäl.


Det är inget dåligt hantverk, men det är även just det - hantverk, inget mästerverk.


Till ljuspunkterna hör dock att man får höra en del musik som åtminstone jag inte får höra ute så ofta (och knappt hemma heller), tycker man inte om trettiotalsmusik blir det dock värre.

torsdag 9 november 2006

Hjärnan

Jag var på Upplandsmuseet i helgen (jag har visserligen inte hört något sägas, men skulle tro att inträde införs någon gång efter årsskiftet, och tänkte passa på att gå åtminstone en gång innan det skedde.


De hade bara en tillfällig utställning den här gången, Se hjärnan!. Den var dock ännu mer genomarbetad än vanligt (och större). Av någon anledning har jag dock svårt för att se för mycket av hur vi fungerar - det känns lite som att den mänskliga bräckligheten blir för stark då.


Jag gick dock omkring ett tag och tittade, och lärde mig en hel del om mig själv. Särskilt roligt tyckte jag bitarna om hunger var - det fanns en bra bild på två möss varav den ena (som jag minns det) saknade en signalsubstans som gjorde att den aldrig tyckte den ätit nog. Den var stor, den stackars musen.

tisdag 7 november 2006

Törstig blir jag

Nya reglerna för handbagage började gälla igår (idag när jag skrev det här), och det gör mig inte alls glad. Förutom allt besvär det ställer till med så tror jag inte att det på något sätt påverkar säkerheten för flygen.


De nya reglerna är ett utmärkt exempel på reaktiv säkerhet istället för proaktiv, och det skulle förvåna mig mycket om det avhjälper någon kapning eller attentat.

måndag 6 november 2006

Det enda felet

Vi körde bil på dagen igår och lyssnade därför till Kropp och själ i P1 (normalt inte direkt ett favoritprogram, men när man åker bil sänks mina krav något).


De pratade om en historia om Progesterex (se även för en svensk artikel) och pratade med en (före detta?) doktorand och sjuksköterska. Läser man på Kropp och själs webbsida står det bland annat "Ett knep i marknadsföringen är att sno äkta forskaridentiter och använda de som falska experter. Sjuksköterskan och doktoranden Birgitta Olofsson från Umeå har blivit utsatt.", vilket är ett väldigt snällt sätt att uttrycka det.


Överhuvudtaget var hennes berättelse lustig på många sätt - hon berättade att hon fick ett sådant brev som hon då, som vanligt, vidarebefordrade till sina vänner. Jag har ingen direkt erfarenhet från
UmU, men från vad jag kan bedöma skulle jag tro att de också är duktiga på att berätta för sina anställda att man INTE ska skicka vidare kedjebrev.



Hur som helst, som hon uttryckte det "misstaget jag gjorde var då att jag råkade glömma att ta bort mitt brevhuvud" (hon använde konsekvent termen brevhuvud för det som traditionellt i e-post kallas signatur). En av de kollegor hon sände brevet vidare till hade dock en dotter som var polis som undersökte saken och konstaterade att Progesterex inte fanns (källkritik hörde tydligen inte till den medverkandes roller som sjuksköterska eller doktorand, verkade det som att hon tyckte).


Sen var det en bit jag inte förstod riktigt, men om jag hörde rätt var det så att när hon hörde detta från kollegan så "utfärdade hon en dementi", tydligen brydde sig dock inte De Onda Vidarespridarna om det, utan fortsatte att skicka runt brevet med hennes signatur underst. (Någon reflektion över att det kunde vara bra att kontrollera saker innan man skickar vidare, ifall man nu tvunget ska strunta i vad alla säger åt en att inte göra, lyckades vi inte detektera.)


Sen hörde vi inte så mycket mer av andra skäl, förutom en liten bit då de pratade med någon på läkemedelsverket som berättade att man inte ska tro så mycket på vad som står i kedjebrev. Det är ju ett gott råd åtminstone.

fredag 3 november 2006

Jag är väl ingen användare då

Eftersom Apple inte tycker om mig. Det som senast fått mig att inse det är uppgraderingen till iTunes 7.0.2.


På jobbet gick det bra, även om den verkar ha sammanfallit med att SR hade sönder sin webbstruktur, så att den inte kan uppdatera poddsändningar. Det kan jag dock inte lasta Apple för (och medan jag skriver det här verkar de ha lagat det, någon på SR som kan läsa mina tankar?).


Vad jag däremot kan lasta Apple för är hur den betedde sig hemma. När jag startar den första gången efter uppgraderingen får jag veta att den uppdaterar iTunes-biblioteket, med en förloppsindikator som inte rör sig när man tittar på den. Den stod sedan så i åtminstone 10 timmar (efter vilket den verkade ha hunnit cirka 70%), och kunde så klart inte spela något under tiden.


Hade jag fått upp en fråga om det hade jag mest tyckt att det var jobbigt, men nu blev jag dessutom rätt irriterad på att den inte berättade det och frågade innan.


Jag börjar bli lite sugen på att prova Kubuntu eller liknande på den. Som en extra bonus skulle jag då förmodligen få till bättre fungerande tv-hantering (vilket visserligen bara är ett problem om jag ska vara hemifrån någon längre tid, men ändå lite störande).

måndag 30 oktober 2006

Avslut

Vi var på Astoria och såg Requiem i onsdags förra veckan. Den var visserligen sevärd, men inte det jag tänkte skriva om.


Istället ville jag "ta farväl" av Astoria, som försvann från stan i fredags. Nu är det SF som driver salongen, och även om det inte syns på filmerna än så är jag rädd att kvalitén kommer att sjunka om ett tag. Vi får väl se.


Jag såg även reklam för Astoria home, som jag är ganska kluven till - jag tycker ju om och vill stöda Astoria, men Astoria home verkar mest vara att de lånat ut sitt namn åt Lovefilm/Boxman/Brafilm/vad de nu heter nuförtiden, som jag inte har vidare positiva erfarenheter av. Vid mitt slumptest har de hur som helst samma utbud.


Jag är ändå glad att vi hann iväg än gång under sista veckan, kändes lite som att säga adjö. Jag kommer väl att gå till samma ställe någon gång ganska snart, men tyvärr tror jag inte jag kommer att ha samma lust att säga hej till den nya hyresgästen.

fredag 27 oktober 2006

Skräppost

Apropå skräppost tänkte hur jag tycker (och vad vi typiskt rekommenderar) att man ska hantera sin post för att lida av skräpet så lite som möjligt.


Till att börja med bör man inse att man kommer att få en massa skräp. Det är inte mycket att göra åt, tyvärr. Är det lite nog så kan man bara ta bort det när man får det och sedan strunta i det, men blir det mycket nog att det blir ett irritationsmoment bör man förmodligen försöka göra något åt det. Man bör dock inte försöka hindra det genom att använda spärrlistor eller dylikt, de är typiskt antingen verkningslösa eller hindrar
post man förmodligen vill ha.


Vad göra då? Använder man någon webbpost får man förhoppningsvis lite nog för att det inte ska vara ett problem, men man bör ändå se till att använda en operatör som erbjuder skräppostsortering och träning.


Åtminstone Hotmail och Gmail erbjuder ju sortering, och jag gissar att Yahoo Mail också gör det. Jag kan inte uttala mig om de olika (förutom att vi haft en hel del med att Hotmail sorterat alla eftersända brev som skräppost).


Kör man istället en e-postklient på sin egen dator så bör man använda någon modern sådan, dessa har typiskt inbyggd eller lätt ditsatt skräpposthantering. Mozilla Thunderbird är en bra klient (och den jag använder), men andra alternativ är Mail i OS X eller senaste Outlook.


Det man bör göra är hur som helst att använda skräppostsorteringen. Där ingår att låta den sortera undan det den tror är skräp till lämplig mapp, men även dels att man markerar skräp som inte blivit undanstädat - men minst lika viktigt är att man tittar igenom skräpmappen och verifierar att det inte är något som har blivit felsorterat som skräppost (och i så fall markerar man att det är riktig post).


Gör man som ovan klarar man sig ganska bra om man inte får extrema mängder post. Får man det (eller helt enkelt inte tycker att den inbyggda skräpposthanteringen funkar bra nog) börjar det bli dags att titta efter externa lösningar. Den jag använder (som jag fastnade så pass snabbt för att jag inte vill uttala mig om andra lösningar) är SpamAssassin, som fungerar bra för mig. Den ger även stora möjligheter till pillande, ifall man nu tycker man behöver det - själv nöjer jag mig i princip med att träna den på den post jag får, och tror inte jag varit inne och petat på regler eller poäng alls sedan jag började använda SA.

Morgonritual

Jag har en ungefärlig ritual som jag brukar följa varje morgon när jag kommer till jobbet. Först tänder jag lysena och slår på strömlisten till högtalarna och skärmen samt väcker datorn. Sedan tar jag min kopp och vattenflaska och går till diskhon precis utanför mitt rum och spolar först tills det varma vattnet faktiskt blir varmt, varefter jag diskar koppen lite snabbt. Sen spolar jag kallvattnet tills det blir kallt (eftersom jag brukar vara först på morgonen blir det en hel del spolande, ofta är varmvattnet på något magiskt sätt kallare än kallvattnet när jag kommer). Sen går jag och hämtar kaffe.


Därefter tittar jag lite snabbt igenom brevlådan. Den mesta posten sorteras undan automatiskt och nästan allt är antingen skräp (600-1000 brev per dygn) eller automatgenererad (okänt antal, gissar på några hundra per dygn) som bara ska verifieras att saker gått bra.


Nästan alla brev sorteras alltså undan automatiskt, men jag vill ändå gå igenom så att jag inte riskerar att gå förbi något jag borde läsa eller agera på. Därefter rensar jag så att de brev som är markerade som raderade faktiskt tas bort.


Ifall det inte är något brådskande är nästa steg att titta igenom mina vanliga morgonwebbplatser parallellt med en snabb interaktiv statuskontroll på olika system (även om vi har larm på den mesta funktion som användarna märker av så har man som människa [förhoppningsvis] en god intuition, som ofta är svår att formulera i larmvillkor, för när saker är normala eller konstiga).

måndag 23 oktober 2006

Gmails skräppostfilter

En av de saker som diskuterades på Åland var Gmails skräpfilter.


Det fanns en del teorier om att Gmail utnyttjar att de har så många användare som skräpsorterar. Själv känner jag mig lite skeptisk till det - det öppnar för så många svårigheter (den svåraste att hantera är kanske hur man hanterar att olika personer har olika åsikter om vad som är skräp eller inte, men det finns annat som stället till det).



När det dessutom verkar uppföra sig varken sämre eller bättre än min SpamAssassin, så skulle jag spontant gissa att det är något liknande de använder (med olika test där säkert Bayes-filter är en del, men inte allt). Till skillnad från alla som använder SA med standardkonfiguration kan dock inte skräppostarna arbeta runt filtren lika lätt (för att det är jobbigare att testa), och antagligen har de folk som pillar på vikterna för olika test ganska ofta.

Åland

Vi var på tur i helgen tillsammans med diverse vänner. På Åland igen. På grund av det regninga vädret blev det inget av den planerade naturstigen, utan vi gick bara omkring lite i Mariehamn och åt lunch innan vi handlade och åkte tillbaka till stugan vi hade hyrt. Därefter lagade vi middag samt hade långa spirituella konversationer.


Egentligen inget vi inte hade kunnat gjort hemma, men det var trevligt att komma iväg en sväng.

fredag 13 oktober 2006

Eget rum

Jag flyttade (på jobbet) igår. Visserligen bara en trappa upp, men eftersom det diskuterats att vi ska flytta så länge alla kan minnas kändes det skönt att det blev gjort. Än så länge är skrivbordet så prydligt att man skulle kunna tro att jag blivit psykotisk, får se hur länge det håller i sig.


Inför planeringen frågades alla om de ville sitta i eget rum eller tillsammans med andra. För mig kändes det att jag helt klart ville sitta i eget rum. Förutom det uppenbara (att man inte har några kollegor att bli störd av) så slipper man riskera att störa kollegor.


Nu har jag alltså eget rum och har börjat gå igenom allt material iTunes betraktar som ospelat. Science friday har jag retat betat igenom och håller nu på att gå igenom Sommars bonusmaterial.

måndag 9 oktober 2006

Ordlistor

En av de saker jag uppskattar mest med den kommande Firefox 2 är ju den inbyggda stavningskontrollen.


Att ha stavningskontroll tycker jag är mycket bra, men att behöva ställa in den själv gillar jag inte alls, därför tycker jag att Dictionary switchers automatläge verkar vara lysande, särskilt om det fungerar att lägga in så att vissa sidor kan avvika från den kontrollen utan att man behöver ändra vad de sidorna uppges vara kodade med.

Äpplen

Vi var på Grönsöö igår och gick på äppelmarknaden. Det var trevligt, om än inte lika som förra året då det fanns knivar utlagda, små man kunde smaka olika sorter utan att behöva ta ett helt äpple.


Härligt att sitta i solen (och blåsten) med picknicklunch, hur som helst. Vi gick även naturstigen och fick med oss en hel del svamp, den verkar finnas nu åtminstone. Kanske får försöka ta oss ut närmare hemmet och leta lite också.

onsdag 4 oktober 2006

Äntligen

Det är höstrusk med riktigt rejält med regn ute. Det är visserligen inte vidare mysigt att promenera i (åtminstone inte om man inte har regnanpassade kläder), men att vara inne och läsa i det är helt okej.


Som extrabonus hörde jag lite åska tidigare idag när jag cyklade hem, något jag saknat den här sommaren (möjligen beroende på att vi tillbringade delar av sommaren utomlands, då).

tisdag 3 oktober 2006

Dyr och snygg dörrstopp

I går omvandlades min jobb-Mac mini till en dörrstopp och tillbaka.


Det var när jag lät automatuppdatering installera uppgraderingen till OS X 10.4.8 som det blev dåligt. Uppgradering berättade att den avbröt för att den fick slut på disk och att den backade installationen.


Efter lite rensande så försökte jag köra automatuppdateringen igen, men den envisades med att det inte behövdes. Eftersom jag tyckte att det verkade jobbigt att leta på nedladdningspaketet så provade jag att starta om i hopp om att den skulle gå med på att låta mig installera uppgraderingen efter omstart.


Det hade den kanske gjort, om den nu kommit upp. Som ett antal personer har påpekat ska det ta lång tid följt av en omstart första gången man startar om efter installationen. Tyvärr tog det lång tid följt av en omstart följt av en glimt av en blå skärm innan jag fick en svart skärm. Detta kvarstod efter ett antal avstängningar och påsättningar.


Jag ägnade mig åt diverse olika fixförsök (som huvudsakligen gick ut på att tanka ner fixfilen och packa upp filerna från den manuellt, något som tyvärr inte hjälpte) innan jag efter någon timme gav upp och installerade om. Själva ominstallationen gick förvånansvärt nog nästan helt smärtfritt (om än väldigt långsam) och det var bara ett par småsaker som jag behövde fixa efteråt (som att rädda tillbaka min /usr/local, lägga tillbaka cronjobb, installera Growl! och köra in uppgraderingen igen).

Ff2

För en vecka sedan kom ju den första kandidaten till att bli Firefox 2.


Jag har inte tyckt mig ha fritid nog att hålla på med mozillasaker på sistone så, det kändes lite spännande att se vad som hänt.


Som vanligt så var det inga större förändringar, men den känns trots allt bättre än 1,5 (även om jag inte bestämt mig för om den är snyggare ännu). Den mesta funktionalitet har funnit som utökningar ett längre tag, men med den nya flikhanteringen (och främst då funktionen att kunna få tillbaka stängda flikar) tror jag att kommer att kunna pensionera Tab Mix Plus som jag använt hittills (sen jag slutade med TBE).


Den funktion som jag är mest nöjd över som jag inte tidigare brytt mig om att skaffa utökningar för är annars stavningskontroll - tidigare har jag oftast använt någon annan utökning för att skriva texten i min Emacs, men det känns som att det blir mer och mer sällsynt att jag behöver det.


Sammanfattningsvis är det nog en klar förbättring, särskilt för de vanliga användare som kan reta sig väldigt på hur något fungerar men aldrig ens komma på tanken att leta efter en utökning (eller inställning för den delen) för att avhjälpa beteendet.

Presenter

När jag fyllde år nyligen så hade jag visserligen berättat att jag tyckte att jag inte behövde några presenter, men att man gärna fick skänka pengar till någon god organisation om man tyckte att man ville manifestera något. Som väntat var det dock en del som inte ville följa givna instruktioner och gav mig presenter ändå.


Därför har jag i helgen provat uppfriskande badsalt och skum (eucalyptus) (från Åhlens, som hade överraskande genomarbetade och oanvändbara webbsidor). Jag har också gjort en massa äppelmos, eftersom svärfamiljen gav mig en köttkvarn med tillhörande passertillsats. Jag hade visserligen sett svärfar göra äppelmos med sin uppsättning, men det gick ändå bättre än jag trodde. Våra kastruller var dock lite små för äppelkokandet (vi har en lämplig gryta, som tyvärr inte funkar på induktionshäll, och någon adapterplatta har vi inte lyckats ordna ännu).


Eftersom Elgiganten hade något slags firande i helgen med en del riktiga extrapriser (då saker faktiskt var billigare än man brukar kunna köpa dem för) tidigarelade jag min planerade julklapp åt min fru, varför hon nu fått två svarta Nintendo DS lite och Bust-a-move DS. Varken hon eller jag har lekt så mycket med dem ännu, men en stark anledning till att hon fick dem var just att (förutom att det finns intressanta spel) det för många spel går att ladda ner spelen till andra DS-enheter, så det räcker med ett exemplar för att mötas.


Problemet nu är också lite att jag inte längre har någon julklapp till henne, får se vad det blir. En Wii vore ju också intressant, men känns kanske lite slösigt. Ifall de lyckas få ut det någon gång kan ju Legend of Zelda - Twilight princess vara ett alternativ, men ifall vi ändå kommer att skaffa en Wii känns det onödigt att skaffa till Gamecube.
Nåja, vi får väl se vad det blir.

fredag 29 september 2006

Nya förbättringar från Googleland

Google reader har fått en rejäl ansiktslyftning. Jag har inte riktigt vant mig ännu, men jag tror jag kommer trivas bättre med det nya gränssnittet. Även om det känns lite förvirrande att se mer på samma gång.


Kalendern i sin tur har fått webbhändelser (och bor man i USA finns färdigt stöd för att stoppa in väderprognoser). Jag kan tänka mig flera användningsområden för webbhändelser, exempelvis finns det vissa firmor jag gärna skulle se "lördagens extraerbjudande" från. Får se om någon som intresserar mig börjar med dylikt.

Entrepenörskap

Via Erik Forsberg hittar jag Kiva, och har nu lånat ut lite pengar till en nöthandlare i Bulgarien.




(Köp valnötter, det är gott med valnöt :)


Det känns som en utmärkt (och i efterhand uppenbar) idé, om än med vissa skalproblem (hur hindrar man bedragare). Definitivt något jag vill vara med och stöda hur som helst.

torsdag 28 september 2006

Företag som vill vara trevliga

De som blev först med att gratulera mig när jag fyllde år blev lite överraskande Ikanobanken först med att gratulera mig (och gav också ett bra tips om hur man kan göra tårtan lite roligare. (De skickade ett fint kort med en rosa princesstårta på.)


Ett annat företag som verkar tillämpa företagsmetoder (som att ringa och störa och låtsas vara trevlig) är Avanza. Jag startade en depå där för några månader sen. Efter det har jag noterat att de (eller, ett nummer som hitta.se säger tillhör dem) har ringt ett par gånger, men inte varit hemma. För elva dagar sen lyckades de dock ringa när jag var hemma.


Tydligen ville de bara önska mig välkommen och höra om jag hade några frågor. Det kändes lite lustigt med ett välkommen efter så lång tid (och för sakens skull kan jag ju nämna att jag inte gillar telefonförsäljare, alls), men jag tyckte ändå att det var ganska trevligt gjort av dem.

onsdag 27 september 2006

Diet

Eftersom Cecilia skriver om sitt nya liv tänkte jag berätta lite mer om min diet.


Det största problemet jag upplever med att ha diet är inte att det är svårt att låta bli att äta saker, däremot verkar andra ibland inte våga äta vad de vill (eller bara tappar lusten). Lite svårt för mig att göra något åt, men jag brukar åtminstone dricka kaffe efter maten - det är gott för mig, och gör förhoppningsvis att andra kan äta efterrätt utan att känna sig stressade.


Vad som däremot kan vara lite svårt för mig är att helt enkelt sluta äta när jag inte behöver mer (det vill säga låta bli att äta upp). Tyvärr sitter det i sen barndomen att det är dumt att slänga mat, och även om jag lätt kan låta bli att ta mer, brukar det vara lite besvärligt att avgöra när jag egentligen är mätt.

tisdag 26 september 2006

Odåligheter och biten

Nog för att jag hade planerat att vara frisk på lördagen, men när jag kände att jag höll på att bli sjuk förra veckan hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle må så bra i helgen. Måste vara något med den där friska lantluften eller så.


Däremot kan jag konstatera att det kliar nu (fortfarande) - jag hörde andra klaga på mygg men kunde inte förstå varför, det var ju helt myggfritt. Men på söndagen upptäckte jag att jag också blivit biten. Inte alls på överkroppen eller benen, men på fotknölarna ovanför skorna hade jag många (jag räknade till över trettio) bett.

måndag 25 september 2006

Festad

Eftersom jag fyllde år i helgen passade jag på att ställa till med en fest. Inte en sådan brakfest som Göran Malmqvist berättade om (med stor behållning för lyssnaren) i sitt sommarprogram, men ändå en större fest (jämfört med vad jag brukar ordna åtminstone).


Jag hade planerat ganska noga, vilket gjorde att jag kände mig lugnare än jag väntat mig, trots en del missöden (jag brukar visserligen inte bli så hemskt uppstressad, men en aning kan jag bli). Det kändes som att allt gick bra och att alla andra också hade trevligt, vilket så klart känns bra.

torsdag 21 september 2006

Dåligheter

Dels känns det som att jag är på väg att bli sjuk - det har varit några dagar som det tvekat att bryta ut. Dåligt. På lördag tänker jag åtminstone inte vara sjuk.


Sista dagarna på jobbet har också varit besvärliga. Visserligen besvärliga på ett sådant sätt att vi vet hur vi ska hantera det (alltid bra), och det är för att ta hand om sådana saker som jag är anställd, men det är alltid tråkigt när användarna också drabbas, särskilt om det är många (vilket det tenderar att vara).

tisdag 19 september 2006

Flera släpp igår

Igår släppte Google Picasa med webbalbum "på riktigt". Lite roligare ändå tycker jag det är att Google calendar nu pratar svenska.


Det är dock alltid lika irriterande när man ser felöversättningar i gränssnittet som man inte kan gå in och rätta till (även om jag så klart begriper varför de låser - det hindrar mig inte från att bli irriterad).

måndag 18 september 2006

Användargränssnittets tyranni

Nu när jag lekt lite med skivomslag i iTunes så kan jag berätta att det än så länge känns bättre att visa dem än jag trodde.


Däremot uppskattar jag mängden låtar som den visar omslag för till mindre än hälften av mina låtar. Det är visserligen inget jag tycker är konstigt eller upprörande (jag har själv läst in dem från CD-skivor och det är inte ovanligt med konstiga eller felstavade uppgifter från CDDB). Däremot hade jag gärna velat ha reda på vad saker skulle behövt heta för att den skulle hitta på omslaget, så möjlighet att få en lista med liknande uppgifter som det finns data för hade varit trevligt (förslagsvis då även med en funktion för att automatiskt döpa om artisten/albumet till rätt namn).


Att man inte får det gissar jag har noll och inget med hur svårt det skulle vara att göra. Istället tror jag att det inte passade in i gränssnittet och därför inte går.


Det andra jag irriterar mig över är att om jag väljer "alla" och försöker hämta material så kommer den verkligen att försöka hämta material för alla (åtminstone verkar det som det från vad den berättar att den gör). Jag är helt nöjd med det material jag har hemma redan, och vill bara hämta för det jag saknar.

fredag 15 september 2006

Historik

En bra sak med att ha kalenderdata för gympaschemat som jag inte tänkte på när jag la in det är att det är ett hyfsat lätt sätt att få historik på träning (särskilt som jag inte orkar skriva dagbok). Jag har nu gått igenom och kopierat in de pass jag har för mig jag gått på och där jag tyckt det var lämpligt lagt in kommentarer.


(Till exempel har jag noterat att jag blev väldigt slutkörd av Alpingympan.)

onsdag 13 september 2006

Kortbärande medlem utan kort

Nu är jag för första gången någonsin medlem i ett politiskt parti (har just betalat medlemsavgiften). De som läst lite här borde inte ha så svårt att gissa vilket.

Vet inte om jag ryckts med av allt part om val, men tanken har bara inte uppkommit förut. Nu kändes det dock helt rätt.

Annat spelande

Eftersom jag kör OS X nu och använder huvudsakligen iTunes för mina ljudupplevelser så har jag (som alla andra antar jag) uppdaterat till senaste versionen.


Mest slående är hur mycket fulare det är med en blå not än en grön i ikonen i dockan.


Den nya funktionaliteten har jag inte hunnit testa ännu (mer än att jag sett att jag kan få stora logos bredvid de poddsändningar jag prenumerar på) eftersom jag är på jobbet där jag inte har någon musik, albumfunktionen låter annars som en kul sak jag stänger av efter 20 sekunder, får väl se.

Spelande

Sista dagarna har jag spelat Metroid prime en del. Jag skaffade det för länge sen efter att ha hört att det var bra, men fastnade precis i början. När jag provade att spela förra veckan lossnade det dock och jag kom förbi hindret, och nu är det riktigt roligt att spela igen.

En lustig sak är hur mycket det påminner om Legend of Zelda, förutom att det inte är lika barnvänligt då (på något sätt är det visst mer accepterat att hugga ihjäl saker än att skjuta dem).

måndag 11 september 2006

Det är *din* telefon de avlyssnar

Jag har ett längre tag tänkt att jag skulle skriva om Bodström och varför integritetspolitiken gör att jag inte kan rösta på sossarna (eller folkpartiet eller moderaterna för den delen, men det var ännu mindre troligt).


Sen fick jag idag se att tyskarna bestämt sig för att plocka in minst en torserver i en utredning. Jag har inte sett någon bra sammanställning av vad som hänt ännu, så jag vill inte säga något om det, men det känns oroväckande. Fast det var Bodström jag tänkte skriva om.


Det jag gillar minst med honom är att han i allt väsentligt är en demagog - trots att jag har försökt följa med vad han pratar om ett tag så har jag aldrig sett honom svara ordentligt på någon fråga om det inte är en kränkning av de avlyssnades rättigheter eller missbruk - att någon får sin telefon avlyssnad bara för att någon tycker att det vore intressant - risken för det beror så klart på vilken uppföljning som görs och straffet vid upptäckt av missbruk, men om det inte ens krävs några konkreta misstankar om brott för att avlyssning ska få ske så tvivlar jag på att det avskräcker. Ännu fler fall lär dessutom motiveras i efterhand med överskottsinformation (om


Ett av Bodströms standardsvar är ju att "brottslingarnas integritet är inte lika viktig som offrens rätt till skydd", men det är ju långt ifrån bara brottslingar som ska avlyssnas. Jag vet inte var Bodströms gräns för "för mycket" övervakning går, men har funderat en del över det. Just nu känns det inte som att tanken på en kamera i varje rum är alltför långt från hans mål, men man kan ju alltid hoppas.


Men som tur är finns det något man kan göra även utan att engagera sig. Oavsett om man tror att alliansen vore bättre på att regera eller inte så finns det sådana man kan stödja som inte tänker som Bodström - Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet eller för all del Piratpartiet är några alternativ för den som inte vill lära sig nyspråk.


För mer läsvärt om integritet, se exempelvis Bruce Schneier och Electronic Frontier Foundation.

Fikapremiär

I helgen lyckades vi prova nationsfika (som nu har öppnat för terminen). Eftersom vi var Norrut och Förberedde förra helgen missade vi den riktiga premiären, men vi kompenserade med att prova två ställen igår.


För ut var GH som brukade vara det traditionella fikastället för oss. Det var väl ungefär som vanligt - utbudet var okej men inte överdrivet bra, men den smörgås jag tog var förvånansvärt god. Sötsaker vågar jag inte uttala mig om eftersom jag undvek sådana.
De som tvunget ska äta smörgåstårta tyckte att den var för gräddmajonäsig. Eftersom de även har ett litet barn så är det en faktor och där ligger GH ganska bra till.
Kaffet var som vanligt. Det var sött att de som stod i baren (kassan) hade rutigt.


På söndagen passade vi på att prova Snerikes helgfika. Det var mer spartanskt. Inte dåligt, men inte mycket att välja på (och osäkert hur mycket av det som fanns. Det lilla vi provade (det fanns väl exakt två typer av smörgåsar vi kunde tänka oss att äta) var dock bra, liksom kaffet (även om de behövde bråka en hel del med bryggaren).


Ok, men vi kommer nog inte tillbaka, VG brukar ha mer och bättre, och Kalmar är mer spännande.


Får se vad vi tar nästa helg - jag är lite sugen på att prova Smålands, men vi får se.

fredag 8 september 2006

Problemet med kärnkraften

Jag tycker inte kärnkraft är en bra ide, och det beror främst på två orsaker.


Först har vi faktum att det trots allt är en ändlig resurs det rör sig om. På väldigt kort sikt är det inget stort problem, men det är trots allt något att tänka på. (Solljus som är grunden för mycket annan energi är visserligen också ändlig, men inte på ett sätt så att det är ett relevant problem.)


Det stora problemet är istället i mitt tycke var vi ska göra av restprodukterna. På kort sikt är det inget större problem - under de trettio-fyrtio år man brukar räkna med för mellanlagring är det ganska enkelt (och billigt) att bygga förvaring som (i brist på stor otur) är tillräckligt säkra.


Problemet är istället långtidsförvaringen. Där är jag tyvärr övertygade om att man kommer att begagna undermåliga lösningar - delvis därför att människan helt enkelt gör misstag, oavsett hur noggrannt man arbetar, och det rör sig om så väldigt lång tid som det ska lagras. Något som förhöjer risken är dessutom att vi av naturen är snåla och det inte får kosta "onödigt mycket", och ännu snålare blir vi av att eventuella problem inte drabbar oss eller våra barn utan en generation långt fram i tiden).


Vad jag tror, nästintill är övertygad om, kommer att hända är att radioaktiva ämnen kommer att läcka ut, ganska långt fram i tiden (säg om hundrafemtiotusen år) och ge förhöjda stråldoser i ett område ungefär lika stort som mälardalen. Jag gissar att nivån på dessa doser kommer att vara högre än att det är hälsosamt men lägre än i våra radonhus.


Vad skulle jag vilja ha istället då? Svårt att säga - jag hade ju önskat att man faktiskt hade ansträngt sig för att få fram alternativa energikällor, men det har man ju inte gjort. På allt annat än väldigt kort sikt skulle jag dock gärna se mer energigrödor (och där ser jag gärna en diskussion som inte grundar allt på EUs nuvarande jordbrukspolitik och prisnivåer). För oss i Sverige är även vattenkraft ett alternativ - den förstör ibland naturen, men det är åtminstone vår egen tid vi förstör den för, inte någon generation långt, långt fram i tiden.


För att klargöra så tycker jag dock att forskning, både på fission- (och fusions) -kraft är bra och bör bedrivas - jag tvivlar visserligen på att man lyckas komma på någon metod att arbeta om restprodukterna till ofarlighet, men det vore värt mycket (särskilt i avseende att städa upp efter oss och våra föräldrar) om man lyckades eller överhuvudtaget gör det mindre skadligt.

torsdag 7 september 2006

Nya Stallet

Nu har jag hunnit gå på pass i nya Stallet, både motionssalen och aerobicssalen (där den ena är nybyggd och den andra ombyggd och förstorad).


Spontant kändes det bra. Vad gäller den nedre motionssalen tyckte jag om det nya golvet - det jag tyckte minst om var väl att 14-kilos stängerna bytts ut från "raketpinnar" mot en annan tjockare modell (raketerna är nedtagna till Svettis), de nya stängerna är för tjocka för nästan alla händer.


Vad gäller aerobicssalen så var den helt okej, den nya salen är större (vilket nog behövs) och har en scen för ledaren (vilket är bra). Bland det som nog bör fixas är att ordna något slags skåp eller hyllor för vikterna. Jag noterade också att det nog blir svårare för mig (som inte vill ha vikter och liknande under brädan, men ändå i närheten - får hålla mig längst bak tror jag).


Totalt har jag isolerat två "fel" hittills - väntrummet utanför aerobicssalen är för litet, så trappan blir full (på samma sätt som på Svettis), och ljudisoleringen mellan aerobicssalen och motionssalen är inte den bästa (vi fick åtminstone höra aerobicsmusik på stångpasset i söndags, och jag hoppas att de inte hade tokhög volym där uppe).


Som helhet tycker jag helt klart att det blivit bättre. Jag har inte varit inne i gymmet än (förutom under sommaren), men jag tror inte alla maskiner är levererade än heller.

onsdag 6 september 2006

Kalendrar

Jag ämnade lite tid igår åt att knappa, och kan därför erbjuda kalendrar för schemat för gympa och aerobics på Studenthälsan i Uppsala om någon vill ha.


Gympaschemat:



Aerobicsschemat:


Min tanke med att knappa in dem är så klart att jag enkelt ska kunna lyfta över ett pass jag tänkt gå på till min kalender och på så sätt få en varning när det är dags att gå, får väl se hur jag utnyttjar det.



(Jag hade så klart blivit ännu gladare om Studenthälsan själva erbjudit sina scheman direkt i iCalendar format istället för bara en webbsida, men det kändes enklare att lägga in dem själv än att påpeka det, inte för att man inte kan göra både och.


Uppdatering: Fixat Googles bildlänk till xhtml så att förhoppningsvis Google Reader inte ska visa en massa äldre text.

måndag 4 september 2006

Men var köper man tröjorna då?

Månhus Beta är, som ni förhoppningsvis noterat tillbaka, produktiv och mycket läsvärd.


Men en sak saknar jag - jag hittar inte en enda länk till en affär hos cafépress.com eller spreadshirt.net. En tröja med Månhuslogo skulle jag gärna köpa och ha på mig.


Uppdatering: fixat olänkad länk.

fredag 1 september 2006

Tilltagande klumpighet

Idag är fjärde gången på en månad jag har råkat slå ut en full vattenflaska över skrivbordet, vilket raskt resulterar i att en del vatten kommer på mig själv och golvet. Undrar om jag borde vara orolig över det?


En annan form av klumpighet som jag kom på mig med idag är när jag säger något som jag tror ska vara roligt men som inte är det utan istället gör folk sura eller sårade, då vet jag inte hur jag ska göra. "Åh förlåt, jag menade inte alls så" tror jag en av mina vänner skulle säga, men det stämmer oftast inte för mig - det vanliga är att jag menar vad jag säger, fast som ett skämt så att det ska bli roligt av sin orimlighet, men är det inte roligt blir det bara dumt.

Teknikimponans

Jag blev imponerad över vad människan åstadkommit nyss.
Bortsett från alla vanliga fantastiska saker som cyklar, hus, glass och liknande så finns det fortfarande saker kvar som imponerar på mig.

Jag pratade (via snabbmeddelanden) med en kamrat nästan på andra sidan jorden (Sydney, Australien). Han berättade att de skulle åka till Canberra via Wollongong (kustvägen) och undrade om vi bodde på Bayview hotel i Bateman's bay. Jag kunde bekräfta att vi bott i Bateman's bay men var osäker på namnet. Istället tipsade jag om att vi ätit pannkakor till frukost.


Det imponerande jag upplevde var dock att jag kunde starta Google Earth, leta på Bateman's bay och märka ut stället där vi bott och ätit frukost och skicka på honom på två minuter.

torsdag 31 augusti 2006

Vita huset

Börjar igen den femtonde september, i tvåan.

Utflyktsplaner

Eftersom vi förhoppningsvis inte blir ivägskickade någonstans under hösten eller förvintern så känns det faktiskt ganska skönt att kunna planera in en del utflykter.


I avdelningen kortare utflykter kommer först en till mina föräldrar i helgen. I mångt och mycket är det en rekognosceringsrunda inför en fest jag ska ordna där i slutet av september. Utöver det lär det bli ett besök på Grönsöö slott och dess äppelmarknad någon gång 6-8 oktober.


Bland de lite längre utflykterna ska vi åka och hälsa på min frus farmor någon gång under hösten är det tänkt. I planen ingår då även att stanna till på Gustavsvik och äventyrsbada (jag har faktiskt redan varit där men tycker det kan vara värt ett besök igen).


En annan utflykt som rör släkten är en tur till Berlin, som vi också ska klämma in någon gång. Min svägerska och hennes make ska flytta till Potsdam som ligger strax utanför Berlin. Så vi ska åka och hälsa på dem och dricka öl någon gång.


Slutligen har jag blivit lite sugen på att göra en utflykt till Åre och bo på Holiday Club Åre, främst för att de fick utmärkt betyg i testet av DNs hotellpatrull. Idén är ungefär att man åker dit, vandrar lite, badar, bastar och äter gott. Vi får väl se vad det blir av det.

Påminnelse för de på andra sidan pölen

Om ni är i närheten rekommenderar jag att ni planerar in en resa för att ttitta på höstlöven genom Vermont någon gång snart.

Dagens i-landsproblem

Sen ett tag tillbaka spelar åtminstone iTunes min musik. För att se till att jag inte blir riktigt nöjd med den så tar alla operationer (som att börja spela eller att ta paus) några sekunder. Illa nog för att vara irriterande, men inte så att jag ska ge upp på iTunes.


Jag gissar att det är något med hur importformat behandlas, men tycker mig ha märkt av samma fenomen på mp3-material (som verkar vara standard för pod-sändningar). Fast sannolikt är det bara jag som är förvirrad.

onsdag 30 augusti 2006

Kanske måste köpa en bättre GPS

Precis som så många andra tycker jag att det vore käckt att stoppa in geografisk information i mina bilder, men vägrar sitta och göra det manuellt. Eftersom jag är som jag är har jag funderat en del över olika lösningar, men varit osäker på hur bra den uppenbara (att titta på spårdata från GPSen och interpolera mellan två omgivanden) funkar.


Nu verkar det hur som helst finnas ett färdigt, snyggt hack som heter GPSPhotoLinker, vilket gör mig lite sugen på att skaffa en GPS jag faktiskt kan få ut spårdatan från.

tisdag 29 augusti 2006

Ynf, som man säger!

Jag hade noterat, men inte förstått, att Pugh spelade, men inte att det bara blev tre stopp i turnén. Pugh och Jojje skulle jag velat se, och det ryktas att Janne Carlsson inte bara är en usel komiker, utan även en trummis världsklass.


Synd då att sista föreställningen var i fredags och jag inte var där.


måndag 28 augusti 2006

Diet

Av naturliga skäl höll jag ingen diet i lördags, och eftersom det som gjorde att jag började med dieten var relaterat till bröllopsfesten så svarade jag även när jag fick frågan om det är slut på den nu (och jag har ätit en hel del godis under helgen).


Fast, även om godis och efterrätter så klart är gott så stör det mig faktiskt inte att låta bli dem heller, och det känns bra att ha ett rättesnöre att hålla sig efter (så att man slipper fungera på om man ska ta två eller kanske fem praliner).


Nu brukar det visserligen inte vara några oerhörda mängder dåligheter jag stoppar i mig när jag inte håller diet, men som min kropp fungerar måste jag ändå lägga ganska mycket tid på att röra mig (vilket i sig kan vara trevligt, icke att förglömma) varje dag för att det ska råda något slags jämvikt. Och det är inte alltid det hinns med.

Därför funderar jag alltså lite på hur länge det kommer att dröja innan jag börjar nästa gång igen.

Biohöst

Någon riktig höst är det ju inte än (och jag badade igår, vilket man inte gör på hösten), men det har åtminstone kommit en massa saker jag vill se.


Hur som helst, plötsligt går det en massa saker jag vill se på bio igen - Miami vice, Snakes on a plane, Thank you for smoking, Ljus i skymningen och Sanna lögner, närmare bestämt. Får se vilka av dem jag verkligen lyckas se.

Sen har jag även noterat att Grizzly man finns att beställa billigt, vilket jag ska göra snart. Och säsong sju av Vita huset är också på väg snart nu.

Långa fester

Igår märkte jag av det jag skrev om nyligen igen. Det har nämligen varit bröllop för min svägerska och hennes nyblivna make.


Festen var trevlig med mycket gott att äta och dricka. Av en händelse råkade jag hamna på honnören som sällskap till en Viktig Person. Det var trevligt även om jag inte lärde känna några nya personer.


Eftersom jag tog en aktivare del en vanligt i utförandet av festen, samt på grund av en del tal-strategiskt pratandet, blev det kanske lite mer spring än vad som egentligen passar sig för någon på honnören, men jag satt längst ut och kunde diskret glida iväg.


Middagen drog ut på tiden, vilket i sig inte gjorde så mycket. Tyvärr medförde det dock att det inte blev så mycket dansande (om än en del). Varken med bruden eller andra jag ville dansa med, det är dock innestående och får förhoppningsvis ut dem någorlunda snart.


Besvärligare var dock att det blivit ett missförstånd, så vi fick utrymma lokalen ganska hastigt till två och komma på en fortsatt plan. Många gick hem, men efter en liten omväg för lassning så fortsatte jag och en del andra nära vänner hemma hos Cecilia. Det var skön nedvarvning att sitta och prata (utan sorlet). Jag passade också på att hälla i mig en väldig massa vatten. Det kändes också respektfullt och passande att hålla på länge nog att möta tidningsbudet på vägen hem.

torsdag 24 augusti 2006

Skönt att bli äldre

Jag tycker folk ofta brukar klaga över hur deras kroppar degenerar och hur de mådde mycket bättre dagen efter fester när de var yngre. För mig känns det lite grann tvärtom - just biten upp och in i duschen brukar kunna vara lite motig, men till klockan sju brukar jag må lika bra som vanliga morgnar.


Det som föranleder denna betraktelse är en svensexa under gårdagen (visserligen en lugn och förhållandevis nykter sådan, men ändock).

söndag 20 augusti 2006

Bonusutflyktistips

Efter att ha fikat med några vänner igår åkte jag till Stockholm och Historiska museet. Som vanligt var det mycket bra, och jag vet inte om det beror på att jag är glömsk, men det känns som att de är inne och pillar och förbättrar sina stående utställningar (som Vikingar och Guldrummet). Forntider var ny för mig också.


Av de tillfälliga utställningarna tyckte jag Tidsklipp var ganska rolig. Spelet om Maya verkade också väldigt genomarbetad och välgjord, men jag förstod nog inte riktigt poängen och tröttnade ganska snabbt. Kanske borde ge den en ny chans om jag kommer tillbaka dit medan den finns kvar.


Rekommenderas hur som helst.


En sak jag passade på när jag var i Stockholm (som jag försökt men inte lyckats med i Uppsala) var att prova på

Uppdatering 18:55: Mutter, en bit om Geisha och Pepe blev uppätet. De var inte bra hur som helst, tyvärr.

fredag 18 augusti 2006

OS X-frustration igen

Ibland blir jag lite frustrerad över OS X. Inte över själva systemet den här gången utan över användarna och utvecklarna.


Jag vill ha något som visar RSS eller Atom-kanaler som en textremsa på samma sätt som nyhetsprogram brukar ha. Det finns. Nackdelarna är att jag måste betala för det och inte får med någon källkod.


Att betala för en produkt har jag inget problem med, däremot är det alltid besvärligt när en produkt man trivs med i allmänhet skulle kunna passa ännu bättre, men man saknar möjlighet att åtgärda det


En annan sak jag upptäckt att jag vill göra (som ni gärna får tipsa mig om hur man gör - jag hittar det inte nu åtminstone) är att köra något program (kan nöja mig med AppleScript) när man återkommer från skärmsläckaren.

Annonser

Jag börjar bli lite småsugen på att sätta ut annonser här, inte för att tjäna pengar (ha!), däremot tycker jag att det skulle vara roligt med vad som anses vara relevant annonsmaterial. Det är väl inte heller helt omöjligt att jag skulle få tips om bra produkter som intresserar mig själv.


Det vore ju trevligt om man kunde skänka pengar direkt till något bra ändamål, men det lär inte vara något större problem - jag lär klara av att skänka de få kronor som skulle komma in till välgörande ändamål på egen hand.


Värre är att man (åtminstone för Google Adsense) inte får klicka på annonserna själv, vilket jag har full förståelse för ur bedrägerisynpunkt. Jag antar också att de flesta andra bolag har liknande regler, men annars tar jag gärna emot tips.

torsdag 17 augusti 2006

Dåligt men bra

Nu när Sommar är slut för säsongen och jag fortfarande inte riktigt orkar lyssna på P1 (på grund av att de verkar jobba för att efterlikna Jerry Springer) så har jag funderat på vad jag ska lyssna på.


Ett program jag upptäckte förra gången jag var i USA var NPRs Car Talk. Det är ett bra program med bra programledare (som tyvärr envisas med att dra dåliga skämt som de själva skrattar högt åt).


(Jag lyssnar medan jag skriver, och får väl justera ovanstående till mycket dåliga skämt.)

onsdag 16 augusti 2006

Rekommenderade utflyktsmål

I helgen kom svärfar och hans mor och hälsade på och vi gjorde en kortare utflykt (förutom svärfar som åkte rullskridskor).


Efter att ha tittat i Cykelguide till Uppland (som vi tyvärr inte lyckats använda som cykelguide ännu, men vi brukar ta tips från ändå) så bestämde vi oss för att åka till Fiby urskog med målet att åka in och fika i Ekeby by.


Fiby urskog var bra. Mycket trevlig att gå omkring i, men tyvärr verkade terrängen efter ett tag bli för besvärlig för vår äldre så vi gick tillbaka och promenerade lite längs med skogens utsida. Också fint.

Ekeby by hann vi tyvärr inte ta kaffet i eftersom svärfar åkte så fort, men vi stannade ändå till och tittade och det såg trevligt, prydligt och fint ut. Ska försöka komma tillbaka dit någon söndag och faktiskt dricka kaffe.


Båda platserna kan alltså rekommendera som utflyktsmål. Själv ska jag nog försöka ta mig till trefaldighetskällan i skogen någorlunda snart.

tisdag 15 augusti 2006

Spökskrivare

Vi var och åt med några vänner igår varvid en av dessa helt plötsligt ställde frågan "det här med bloggar, vad är det?". Hon hade tydligt hört på radion att man kunde bli rik på det viset.


Det gav ett slags förklaring av de som inte följer några (dagbok på nätet). Vi pratade också lite om hur man kunde tjäna pengar (främst genom annonsintäkter om man får hiskligt många läsare, så vitt jag vet).


Senare, när vi cyklade hem så kom jag att tänka på hur roligt de skulle vara att spökskriva något för henne. Som en extra bonus så skulle man dessutom få skriva saker som "åh, men gud, så hemskt det låter" och "nej, men förlåt, jag menade så klart inte alls så" lite oftare än man gör annars. Tyvärr känner jag på mig att det inte riktigt skulle uppskattas så jag får nog låta bli det.

torsdag 10 augusti 2006

Vem ska man rösta på för att få det sämre?

Det känns inte som det, men det är faktiskt bara 38 dagar till valet.


Varje gång det är dags att rösta så brukar jag åtminstone göra ett försök att kasta av mig eventuella förutfattade meningar och se vilka som ligger närmast att styra samhället dit jag vill att det ska gå.


Jag vet inte om det är något som har med mognad, välstånd och avsaknad av barn att göra, men miljön kommer högst upp för mig. Även om jag har åsikter om välfärdsfördelning, arbetsrätt och annat så känns det viktigare att inte lämna efterkommande generationer en
alltför missbrukad jord.


Tittar man på miljön som en ekonom kan man väl säga att vi, liksom nästan alla i-länder, tär på vårt sparkapital i ganska rask takt och att utgifterna vida överstiger inkomsterna.


Växthuseffekten tycker jag faktiskt inte är så viktig som fråga - den kommer visserligen att ha stor betydelse får vår och nästkommande generationer, och påverka många människors liv i väldigt stor omfattning, eventuellt även ändra maktbalansen mellan länder och mycket mer, men ur perspektivet mänsklighetens fortlevnad så har den inte så stor betydelse.


Det har visserligen inte heller vår överkonsumtion av resurser (jag tror inte vi kommer att konsumera oss själva till utrotelse), men jag är övertygad om att framtida generationer får det sämre på grund av det och att det har större betydelse än växthuseffekten. Av rent etiska skäl vill jag åtminstone minimera den skada vi gör.


Tyvärr innebär denna skademinimering att vi får det sämre. Att driva en sådan politik i en demokrati tror jag är väldigt svårt, utom i små, små, steg. Men den som vågar ta störst steg ligger bra till för min röst åtminstone.


Som tur är så har det historiskt inte varit några problem med att de som legat bäst till miljömässigt har haft förkastlig politik inom andra områden, utan den politik som drivits har legat ganska väl i linje med mina åsikter. Får väl se hur det är i år.

onsdag 9 augusti 2006

Ett räkneexempel

De som umgås med mig mer regelbundet har förmodligen noterat att jag håller något slags diet. I huvudsak går den ut på att inte stopp i mig en massa energi jag inte behöver, så jag försöker sluta äta när jag är mätt, inte när tallriken är tom (svårt!), ta om bara för att det är gott (lätt!), låta bli att äta förrätt eller efterrätt om det inte krävs av sociala skäl (lätt!).


Målet med detta är främst att få bort vissa delar av min kropp som retar mig en aning. Som en bieffekt antar jag även att jag kommer att känna mig starkare och få ett "bättre" BMI.


I sann ingenjörsanda har jag räknat lite på det. För att jag ska ha "normalt" BMI så skiljer det ungefär sju kg (lite mindre, men sju är en fin siffra att räkna med). Vi antar att allt detta är fett (man måste ju bortse från allt som ställer till det när man räknar).


Det margarin vi har i kylskåpet innehåller 730 kcal per hundra gram, så sju kg motsvarar 51100 kcal. Med en energikonsumtion på 2500 kcal (vilket kan vara en rimlig siffra - jag har ett stillasittande arbete men rör en del på mig på fritiden) så skulle jag alltså behöva låta bli att äta i ungefär 20,4 dagar för att bli av med denna energi.


Om jag istället ska motionera bort det så gäller att jag kan göra av med mellan 500 och 1100 kcal per timme vid träning. Då tar det istället mellan 46 och 102 dagar att bli av med det.


I verkligheten så kommer det nog att gå mycket snabbare givet att det inte blir alltför många tillfällen då jag måste äta saker av sociala skäl. Jag tror även att de aktuella lagren kommer att vara borta innan jag når normalt BMI på grund av ökad muskelmassa. Men det är roligt att ha något att räkna på.


Uppdatering: fixat styckeindeling för flöden.

torsdag 27 juli 2006

Angel säsong tre

Jag har länge funderat över varför Angel säsong tre ska vara så svår att köpa - fyra och fem brukar finnas, men tre har varit slutsåld sen vi blev intresserade av att skaffa den.


Så upptäckte jag när jag tittade runt på sommarreorna att Boxman sålde den för 269, vilket vi så klart slog till på. Tyvärr visade det sig istället vara Buffy säsong sex på skivorna, vilket vi inte har någon nytta av. Därför är det nog (antar att andra månglare sedan tidigare har noterat det och lyft ur den ur sortimentet).


Boxmans kundtjänst har hittills inte imponerat, tröga är väl ett beskrivande ord (på mer än ett sätt).

(Det är alltid intressant att se hur företag agerar - de flesta brukar sköta alla problem väldigt bra.)

Ytterligare en sak att klämma ner i handbagaget

Efter allt detta resande som har varit sista tiden (även innan det sista, även om jag inte hann ordna till dess, trodde jag) så bestämde mig för att skaffa ett par hörlurar med aktiv brusreducering. Det blev ett par Creative HN-700 till slut (jag funderade på ett par Sennheiser PXC 250 men kom till fram slut till att jag ville ha kåpor.

Hur som, irriterande fläktsurr tar de bort väldigt bra enligt mitt snabbtest på jobbet (det står en stor Cisco i rummet bredvid och surrar för närvarande). Tyvärr är ljudnivån på tystnaden nästan lite hög, så det känns inte helt bra att ha dem på utan musik (även om det är bättre än med brusreduceringen avstängd). Får väl se hur de funkar vid en riktig flygresa, men förhoppningsvis dröjer det ett tag åtminstone innan det blir aktuellt.

Jag är också väldigt nöjd med JME Data AB. Beställde igår strax efter två och kunde hämta hos den ICA min post kommer till strax före två idag.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

Knappast en nyhet längre

Men eftersom jag inte gjort det än måste jag passa på att prisa Google Browser Sync.


Eftersom jag använder massvis av webbtjänster med olika identiter (och slasklösenord) från olika ställen så har jag länge behövt synka lösenord mellan olika instanser. Tidigare gjorde jag det med ett eget hack för att pilla på lösenordsdatabasen då och då, men Googles utökning är (förutom att självklart vara betydligt elegantare) trevligare genom att även ge synkroniserad historik och annat godis.

Ytterligare en fördel är att uppdateringen sker automatiskt när man startar Firefox - för alla de ställen jag inte brukar använda för webbläsning så ökar det trivseln avsevärt att den bara synkar datat automatiskt istället för att jag ska ssha in på någon burk och manuellt leta upp information från profilen.

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).

I sydlandet lär man sig att



  • Axelremsväskor är alltid dåliga om man faktiskt ska bära något i dem (eftersom jag tycker mig behöva ha en dator med mig nuförtiden får jag ta och investera i en Compukånken eller liknande).



  • Man måste vara på sin vakt så att de inte heller mjölk i kaffet. Socker kommer lyckligtivs på sidan om, så det ger inte samma problem.


  • Jag tycker fortfarande inte att det är gott med mjölk i kaffe.




  • De flesta spanjorer är vänliga och hjälpsamma (försöker åtminstone).



  • "Beef" och "carnes" symboliserar kött i bemärkelsen "död sak, inte fisk". I de fall någon faktiskt kan lite engelska hjälper det inte att fråga om något är "beef".



  • Det är okej att vara dum turist. Spanjorerna på besök är också dumma turister som inte förstår vad saker är för.



  • De busslinjer jag åkt med är antingen planerade med obotlig optimism eller
    total brist på organisation - tiderna kan möjligen hålla ifall det inte är någon annan trafik och ingen som vill åka med bussen. I annat fall bör man räkna med stora förseningar (jag tror att strax under 1,5 gånger restiden plus en halvtimme kan vara lagom).


    (I ärlighetens namn avgick den sista bussen jag behövde åka med bara fem minuter sent och kom till och med fram enligt tidtabell.)



  • Sådana småsaker som att veta vilken buss man ska gå på behöver man inget system för, utan man kan låta alla resande springa runt och fråga alla busschaufförer om det är dem man ska åka med.







Annars har det varit en ganska bra resa - själva transporterna var inte så jobbiga som jag hade varit rädd för (leve luftkonditionering!). Att se och uppleva Benasque var också bra, liksom de kortare turer vi gjorde (ändå tillräckliga för att jag skulle få antydan till skavsår av sandalerna, vilket inte hänt tidigare trots att de varit med om en hel del).


Sen är det väldigt, väldigt skönt att vara hemma igen (även om det så klart är för varmt, här också).