onsdag 9 augusti 2006

Ett räkneexempel

De som umgås med mig mer regelbundet har förmodligen noterat att jag håller något slags diet. I huvudsak går den ut på att inte stopp i mig en massa energi jag inte behöver, så jag försöker sluta äta när jag är mätt, inte när tallriken är tom (svårt!), ta om bara för att det är gott (lätt!), låta bli att äta förrätt eller efterrätt om det inte krävs av sociala skäl (lätt!).


Målet med detta är främst att få bort vissa delar av min kropp som retar mig en aning. Som en bieffekt antar jag även att jag kommer att känna mig starkare och få ett "bättre" BMI.


I sann ingenjörsanda har jag räknat lite på det. För att jag ska ha "normalt" BMI så skiljer det ungefär sju kg (lite mindre, men sju är en fin siffra att räkna med). Vi antar att allt detta är fett (man måste ju bortse från allt som ställer till det när man räknar).


Det margarin vi har i kylskåpet innehåller 730 kcal per hundra gram, så sju kg motsvarar 51100 kcal. Med en energikonsumtion på 2500 kcal (vilket kan vara en rimlig siffra - jag har ett stillasittande arbete men rör en del på mig på fritiden) så skulle jag alltså behöva låta bli att äta i ungefär 20,4 dagar för att bli av med denna energi.


Om jag istället ska motionera bort det så gäller att jag kan göra av med mellan 500 och 1100 kcal per timme vid träning. Då tar det istället mellan 46 och 102 dagar att bli av med det.


I verkligheten så kommer det nog att gå mycket snabbare givet att det inte blir alltför många tillfällen då jag måste äta saker av sociala skäl. Jag tror även att de aktuella lagren kommer att vara borta innan jag når normalt BMI på grund av ökad muskelmassa. Men det är roligt att ha något att räkna på.


Uppdatering: fixat styckeindeling för flöden.

Inga kommentarer: