fredag 27 oktober 2006

Skräppost

Apropå skräppost tänkte hur jag tycker (och vad vi typiskt rekommenderar) att man ska hantera sin post för att lida av skräpet så lite som möjligt.


Till att börja med bör man inse att man kommer att få en massa skräp. Det är inte mycket att göra åt, tyvärr. Är det lite nog så kan man bara ta bort det när man får det och sedan strunta i det, men blir det mycket nog att det blir ett irritationsmoment bör man förmodligen försöka göra något åt det. Man bör dock inte försöka hindra det genom att använda spärrlistor eller dylikt, de är typiskt antingen verkningslösa eller hindrar
post man förmodligen vill ha.


Vad göra då? Använder man någon webbpost får man förhoppningsvis lite nog för att det inte ska vara ett problem, men man bör ändå se till att använda en operatör som erbjuder skräppostsortering och träning.


Åtminstone Hotmail och Gmail erbjuder ju sortering, och jag gissar att Yahoo Mail också gör det. Jag kan inte uttala mig om de olika (förutom att vi haft en hel del med att Hotmail sorterat alla eftersända brev som skräppost).


Kör man istället en e-postklient på sin egen dator så bör man använda någon modern sådan, dessa har typiskt inbyggd eller lätt ditsatt skräpposthantering. Mozilla Thunderbird är en bra klient (och den jag använder), men andra alternativ är Mail i OS X eller senaste Outlook.


Det man bör göra är hur som helst att använda skräppostsorteringen. Där ingår att låta den sortera undan det den tror är skräp till lämplig mapp, men även dels att man markerar skräp som inte blivit undanstädat - men minst lika viktigt är att man tittar igenom skräpmappen och verifierar att det inte är något som har blivit felsorterat som skräppost (och i så fall markerar man att det är riktig post).


Gör man som ovan klarar man sig ganska bra om man inte får extrema mängder post. Får man det (eller helt enkelt inte tycker att den inbyggda skräpposthanteringen funkar bra nog) börjar det bli dags att titta efter externa lösningar. Den jag använder (som jag fastnade så pass snabbt för att jag inte vill uttala mig om andra lösningar) är SpamAssassin, som fungerar bra för mig. Den ger även stora möjligheter till pillande, ifall man nu tycker man behöver det - själv nöjer jag mig i princip med att träna den på den post jag får, och tror inte jag varit inne och petat på regler eller poäng alls sedan jag började använda SA.

Inga kommentarer: