torsdag 7 december 2006

Tjänster

Jag önskar att fler tjänster skulle undra om jag älskar dem än. Vad gäller smugmug så är svaret ja, hur som helst.


Jag har länge velat hitta någon prisvärd tjänst för att säkerhetskopiera vårt bildarkiv. flickr tyckte jag var ett intressant alternativ när jag upptäckte dem, men förutom att jag inte trivdes riktigt med tjänsten så tyckte jag att en begränsning på 2 Gbyte skulle vara i vägen och besvärlig.


Googles Picasa var ett annat alternativ, men eftersom de har en begränsning på mängden material (och jag inte heller kan ge dem pengar för att få mer än det fria utrymmet) så gick de också bort.


Jag vet inte varför, men smugmug trivs jag med, de tar emot mina pengar, och man får ladda upp hur mycket som helst (de har dock begränsning på nerladdning per tidsenhet, fast det stör mig inte alls lika mycket. Att de sedan gör rätt och publicerar APIer gör ju inte saken sämre. Även om jag (så klart) retade mig på en del saker gick det väldigt snabbt att hacka ihop något som trycker upp de bilder vi har (något som jag absolut inte hade velat göra manuellt eller pseudomanuellt).


Visserligen är deras villkor helt hopplösa (ur konsumentsynpunkt), men det är ingen större skillnad mot andra operatörer och spelar ingen större roll - även om avtalet inte gav mig större rättigheter skulle jag inte ha någon möjlighet att försvara dem - jag får helt enkelt förlita mig på deras goda vilja (och att de inte går i konkurs eller liknande, så klart).


En faktor jag är nöjd med är för övrigt priset - jag får säkerhetskopiering och en hyfsad galleritjänst för mindre pengar än jag hittade någon säkerhetskopieringstjänst för (US $40).

Inga kommentarer: