måndag 6 november 2006

Det enda felet

Vi körde bil på dagen igår och lyssnade därför till Kropp och själ i P1 (normalt inte direkt ett favoritprogram, men när man åker bil sänks mina krav något).


De pratade om en historia om Progesterex (se även för en svensk artikel) och pratade med en (före detta?) doktorand och sjuksköterska. Läser man på Kropp och själs webbsida står det bland annat "Ett knep i marknadsföringen är att sno äkta forskaridentiter och använda de som falska experter. Sjuksköterskan och doktoranden Birgitta Olofsson från Umeå har blivit utsatt.", vilket är ett väldigt snällt sätt att uttrycka det.


Överhuvudtaget var hennes berättelse lustig på många sätt - hon berättade att hon fick ett sådant brev som hon då, som vanligt, vidarebefordrade till sina vänner. Jag har ingen direkt erfarenhet från
UmU, men från vad jag kan bedöma skulle jag tro att de också är duktiga på att berätta för sina anställda att man INTE ska skicka vidare kedjebrev.Hur som helst, som hon uttryckte det "misstaget jag gjorde var då att jag råkade glömma att ta bort mitt brevhuvud" (hon använde konsekvent termen brevhuvud för det som traditionellt i e-post kallas signatur). En av de kollegor hon sände brevet vidare till hade dock en dotter som var polis som undersökte saken och konstaterade att Progesterex inte fanns (källkritik hörde tydligen inte till den medverkandes roller som sjuksköterska eller doktorand, verkade det som att hon tyckte).


Sen var det en bit jag inte förstod riktigt, men om jag hörde rätt var det så att när hon hörde detta från kollegan så "utfärdade hon en dementi", tydligen brydde sig dock inte De Onda Vidarespridarna om det, utan fortsatte att skicka runt brevet med hennes signatur underst. (Någon reflektion över att det kunde vara bra att kontrollera saker innan man skickar vidare, ifall man nu tvunget ska strunta i vad alla säger åt en att inte göra, lyckades vi inte detektera.)


Sen hörde vi inte så mycket mer av andra skäl, förutom en liten bit då de pratade med någon på läkemedelsverket som berättade att man inte ska tro så mycket på vad som står i kedjebrev. Det är ju ett gott råd åtminstone.

Inga kommentarer: