fredag 17 november 2006

Mina verktyg

Jag tänkte pyssla med lite konsumentupplysning och berätta mer om de verktyg jag använder och trivs med. Eftersom flera av dessa är utökningar till andra så tänkte jag börja med att skriva lite om grundverktygen först, och det känns naturligt att börja med min favoritwebbläsare. Som den som brukar läsa här inte borde förvånas över är det (åtminstone för närvarande) Firefox som fyller den rollen.


Till att börja med kan jag konstatera att tvärtemot vad man (åtminstone jag) kan tro så har det varit ganska lätt att lära om de gånger jag har gjort det - saker som sitter i fingrarna sitter helt enkelt mindre hårt än man kan tro.


Hur som, rent tekniskt verkar det inte längre vara så stor skillnad mellan olika webbläsare - , Safari, IE7, Seamonkey och Firefox har alla grundläggande funktionalitet (inklusive tabbar, möjlighet att spara lösenord, annan information och liknande). Kompletterar man på rätt sätt så verkar man även kunna få stavningskontroll medan man skriver i alla dessa (en funktion jag tycker verkligen förtjänar att finnas inbyggd från början).


Viljan att följa standarder och göra rätt verkar också ha ökat de senare åren (även om jag inte intresserat mig nog för webbutveckling för att ha undersökt saken ordentligt), så det finns mindre anledning än förut att undvika IE (då det förut ofta kunde ses som en uppmuntran till webbsidesmakare att göra fel).


Jag läser ibland folk som tycker att någon särskild läsare är mycket rappare än andra, något jag inte förstår - mina burkar är visserligen inte urmodiga för närvarande, men heller inte överdrivet kraftfulla, och ändå kan jag inte komma ihåg någon gång då jag fått vänta på att webbläsaren ska rita något - det som jag däremot relativt ofta märker är däremot att nätet går för trögt för att innehållet ska vara njutbart.


Det som verkligen gör skillnad för mig är däremot utökningar. Utan att ha gjort någon ordentlig undersökning verkar det inte egentligen vara så stor teknisk skillnad där heller - man kan bygga utökningar till alla de fem produkter jag listade ovan. Något som är viktigt för mig är däremot att det är hyfsat enkelt och lätt att komma igång med (ifall jag behöver fixa något själv), och gärna att det finns en stor mängd färdiga utökningar.
Det sista kravet är det i mitt tycke bara Firefox som lever upp till nu.


En annan sak, som har stor betydelse för mig (men tenderar att inte ha det för andra) är också att den är fri (öppen källkod), och har en öppen utvecklingsprocess. Det betyder att om det finns något särskilt problem jag stör mig på kan jag faktiskt göra något åt det, mer än att gnälla. Hur mycket jag kan göra beror så klart på hur engagerad jag är, men det är nästan alltid skönt att ha den möjligheten tycker jag.


En annan fördel jag upplever men har något svårt att njuta av är också att Firefox är den näst viktigaste webbläsaren. Det finns ju fortfarande fält där (som jag förstått det) standarderna inte riktigt räcker till och täcker vad webbläsarna är kapabla till (ett exempel är då Gmails inbyggda jabberklient).

Inga kommentarer: