onsdag 22 november 2006

Bilar

Under lördagsfikat så diskuterades bilar, varför jag tänkte passa på att berätta för världen vilka saker jag tycker man ska prioritera vid köp av en (ny) bil.


Bland sånt som jag tycker man inte ens ska fundera på att vara utan är låsningsfria bromsar, krockkudde och antisladdsystem. Förutom det bör man (så klart) se till att den bil man köper har fått bra betyg i Euro NCAP.


Vad gäller bränsle tycker jag att RME (populärt kallat biodiesel) verkar bäst, nackdelen är då att det bara är VAG (Skoda, SEAT, Volkswagen och Audi, vilka nästan alltid får lägst kundnöjdhet på sina serviceverkstäder, själva bilarna brukar det inte vara något fel på, dock.Ett annat alternativ är etanol. Då kan man istället köra något från Ford eller General motors. Här i landet är väl alternativen huvudsakligen Ford, Volvo eller Saab. En nackdel med etanol är att det bränsle som finns idag är E85, så man får dras med femton procent bensin.


Vad gäller "mindre viktiga saker", så finns det ett par saker jag tycker man absolut bör se till att ha - farthållare (som vi saknar), fjärrkontroll till stereon på ratten (har vi, väldigt bra funktion). Luftkonditionering är också en önskvärd funktion, även om jag tycker det som ofta kallas "elektronisk klimatanläggning" (och sköter mer automatiskt) fortfarande oftast gör fel och mest är till besvär, flera klimatzoner är dock bra.


Jag har visserligen undvikit sådana, men det är förmodligen klokt att se till att portabla musikspelare man har eller kan tänkas köpa kan fås att samordnas med stereon (och rattfjärren) - att slippa välja ut ett (fåtal) CD-skivor innan resan skulle kunna vara nog för att få mig att köpa en.


Bland saker jag vill ha men jag tror är ganska ovanliga att folk i gemen hör är GPS-mottagare i form av en stor skärm högt upp på mittkonsollen (jag tycker typiskt att de som säljs löst verkar för små). En annan sak jag gärna vill ha är armstöd i mitten på förarplatsen.


Kombi vill man ha också. Förbrukningsskillnaden är minimal, man kan lasta väldigt mycket mer och lättare när man behöver och andrahandsvärdet blir högre.


En sak jag i princip tycker är oviktiga är motorstyrka - i princip alla nya bilar går tillräckligt fort och accelererar tillräckligt fort för mig - när jag har svårt att köra om beror det på att jag vill ha så rejält med marginal, inte vad bilen klarar.

Inga kommentarer: