onsdag 7 december 2005

Götapetter!

Först tänkte jag passa på att uppmärksamma att SR Minnen kör Gumman som blev liten som en tesked, senare känd som Teskedsgumman i repris.

Men det jag egentligen tänkte skriva var om årets julkalender, En decemberdröm. Jag tycker att den är riktigt bra jag har faktiskt lyckats se alla avsnitt hittills, imponerande med tanke på att det annars kan det ganska lätt hända att jag tappar intresset efter bara ett par dagar, men än så länge har den känns sevärd - och inte har det bliivit sämre sen själva drömmen kom igång. Framförallt är det nog stämningen och den underbara humorn med rejäla överdrifter som jag uppskattar. Skådespeleriet känns lite väl styltigt (även för barnskådespelare), men det gör ju faktiskt inte så mycket. Musiken passar bra och scenografin känns oftast både lämplig, snygg och intelligent.

torsdag 24 november 2005

Mesost igen

Milko mesost mild som jag som skrev om för ett tag sen var jag ju inte så förtjust i då, men nu har jag faktiskt hittat ett riktigt bra användningsområde för den.

En sak jag tycker är gott och brukar äta ibland är knäckebröd (gärna Wasa Havreknäcke) med senap istället för smör samt ost. Där kan man faktiskt med fördel byta osten mot Milkos mesost. Jag har också provat med Gudbrandsdalen, men här är Milkos söta smak faktiskt en fördel.

tisdag 22 november 2005

I alla fall inte mindre slutna format

Från och med idag verkar det (efter det lilla jag hunnit kolla) som att man ska kunna skriva program som använder Microsofts format och vara hyfsat säker på att inte bli stämd för det. De ska också försöka få ECMA att standardisera det.

Rent tekniskt är det ingen större skillnad - speciifkationer för Microsofts XML-format har funnits tillgängligt en längre tid, men det har varit mindre klart om man vågar använda det. Det kanske är för tidigt för att vara riktigt glad, men än så länge verkar det positivt.

Och jag tror att vi till stor del har Massachusetts att tacka för det.

Uppdatering: Läsvärt.

Extra uppdatering: Jag ser nu att den här texten är feldöpt. Nåja, inte mycket att göra åt. Svart är vitt.

tisdag 15 november 2005

Beroende

Jag märkte av igår att jag blev allvarligt störd av att både XULPlanet och lxr var otillgängliga samtidigt. Håhum.

onsdag 2 november 2005

Textskylt

Daniel skriver om Clas Ohlsons rullande textskylt och hur man använder den från Linux. Jag hade inte sett den, men nu har jag blivit väldigt sugen på att skaffa en - särskilt när jag kör bil har ofta velat kunna skicka meddelanden till bilen bakom (bara vänliga sådana, dock, så klart).

(Det skulle så klart krävas någon strömsnål låda för att få in meddelandena, men det borde gå att bygga ganska lätt.)

Dagens konsumentinformation

Jag glömmer bort det ibland, men wdired är fruktansvärt användbart.

Igår använde jag det till att laga effekterna av att jag lagt till flaggan iocharset=utf8 (vilket jag i sin tur gjorde på grund av att jag råkade ut för att jfs-drivrutinen helt plötsligt blev ledsen över vissa tecken i filnamn).

måndag 31 oktober 2005

Alltid har man något att reta sig på

Jag noterade igår att Google Earth nuförtiden har med svenska gator (i Uppsala åtminstone). Det tycker jag är jättebra, men samtidigt tycker jag att det är synd att de inte stoppat in det i sina kartor än. Men det kommer väl, förhoppningsvis innan nästa gång jag verkligen behöver det.

NPR

När jag körde omkring i New England var bland det mest hörvärda på radion olika icke reklamfinansierade stationer som Vermont Public Radio (som i sin tur plockar en hel del av sitt material från NPR).

Vad jag upplevde som ett problem var dock att jag upplevde det som att de till väldigt stor del ägnade sig åt insamlingsmarathonsändningar för att få in pengar. Jag förstår så klart att de behöver finanseria sin drift, men det är inte så roligt när mer än hälften av tiden ägnas åt sånt.

onsdag 26 oktober 2005

Semestrad

Nu är jag (sen ett par dagar) hemkommen från min semester i nordöstra USA - min fru har varit i Boston och arbetat och jag passade på att hyra en bil och köra omkring i New England en vecka.

Efter att ha tittat lite snabbt på Boston åkte jag till Vermont för att titta på de vackra höstlöven där. Efter att ha åkt runt och noterat hur få människor det var som bodde där (och förundrat mig över att de har ett så pampigt statshus i lilla Montpelier.

Mäktigare var White mountains i New Hampshire. Tyvärr fick jag inte se Den gamle mannen på berget (som ramlade ner för ett par år sen, men jag hade ändå inte sett honom på grund av dimma), men jag blev ändå rätt förtjust i området.

Jag var in en sväng i Maine också, där jag främst besökte Pemaquid points fyr. Den biten kändes det dock som att jag kunde hoppat över (besväret med att ta sig dit var inte värt upplevelsen där).

Det var trevligt hur som helst, och jag fick lära mig att man faktiskt borde kunna bo i Boston - det verkar bli riktigt kallt på vintern (och varmt på sommaren, kanske för varmt, men då kan man kanske fly iväg). Dessutom har man riktigt många, riktigt bra, skidorter tre timmar bort, vilket jag tycker är ett helt okej avstånd.

lördag 15 oktober 2005

Snart på väg

Om en liten stund ska jag ge mig iväg mot Arlanda - jag ska åka till Boston via Island och sedan bila runt i New England i en vecka.

Tyvärr kommer jag inte att få se Old man of the mountain formationen, men Fanconia Notch state park har jag definitivt tänkt besöka.

tisdag 4 oktober 2005

Milko Mesost Mild

För alla er som sett Milkos mesost i kyldisken och inte vetat om ni ska våga prova den eller fortsätta med det säkra kortet (Tines Gudbrandsdalen med getmjölk) kan jag ge en liten smakrescension.

Till att börja med är Milkos mycket sötare än Gudbrandsdalen. Tycker man om det är det förstås bra, men för mig som föredrar Fjällbrunt natur före original för att den inte har en lika söt smak så är det inte en bra sak.

Sen tycker jag också att smaken är fel, antar att jag förknippar mesost med getmjölk. Slutsatsen blir hursomhelst att den inte fungerar särskilt bra alls som substitut för Gudbrandsdalen, men möjligen kan fungera bra som introduktion till mesost. Eventuellt kan den också fungera bra i matlagning, men det är inte så ofta jag känner mig inspirerad att försöka göra mesost-sås.

torsdag 15 september 2005

Äntligen!

Som gjort för skogspromenader följda av varm choklad med marshmallows i (åsyftar gårdagen, men ser fint ut i dag också).

lördag 10 september 2005

Betor

För de som inte har noterat det har det kommit betor av nästa version av Firefox och Thunderbird.
(Här finns beta 1 av Firefox och Thunderbird).

Jag vet inte om det är några revolutionerande förbättringar, snarare en massa små sådana (och tyvärr, en del försämringar - att ordna flöden i Thunderbird har blivit mycket besvärligare eftersom man inte längre kan flytta flöden i mappvyn utan att tappa bort dem ur prenumerationshanteringen).

I Thunderbird har jag åtminstone två favoritförbättringar - dels den kontinuerliga stavningskontrollen, dels OPML-stödet för flödeshanteringen (även om det också har en del barnsjukdomar).

För Firefox har jag inga lika självklara förbättringar - det är dock möjligt att det beror på att jag inte märker av förbättrad tabbhantering eftersom jag använder TBE. Den roligaste förbättringen (som jag dock inte kommer på något tillfälle då jag faktiskt vill använda den) är möjligheten att ha regler för enskilda webbplatser i userContent.css.

Riktigt sant är dock inte ovanstående - det är ganska mycket som hänt bakom kulisserna, så att utvecklare av utökningar och sådana som vill göra större installationer ska få det lättare, men det är inget man tänker på särskilt ofta.

torsdag 8 september 2005

Mer om Willy:s

Willy:s har ju även skyltar med texten "Varför står våra varor på pall? -Svaret finns på prislappen." (om jag minns rätt).

I allmänhet skulle jag nog kunna uppfatta det som något positivt (att de ägnar sig åt att sälja produkterna billigt istället för att ha fina hyllor att ställa ut mat i), men eftersom det inte har blivit billigare sen det var Rätt pris (med hyllor) så blir det ju lite fel. Å andra sidan kanske det funkar bra på de som inte handlat där tidigare och nu lockats dit av reklamen, och jag lär knappast sluta med att handla där på grund av det.

På svenska, igen

Nu orkade jag lära mig hur man gör för att bygga Firefox och Thunderbird, så nu har jag återigen svenska program, fast något fräschare.

(Och här hittar man fler färdigpaketarde ordlistor till Thunderbird.)

tisdag 6 september 2005

Vad är det för fel på Willy:s egentligen?

Den matbutik som ligger bäst till för oss - både geografiskt och prismässigt är en Willy:s (som tidigare var en Rätt pris). En av de saker jag märkt på sista tiden är jag helst undviker deras produkter som säljs under Willy:s eget varumärke, men inte har något särskilt emot Eldorado, vilket känns lite inkonsekvent ("inte för att det är något fel med det, men...").

Egna varumärken i sig behöver det kanske inte vara något fel på - jag tycker mig till exempel inte ha någon anledning att tycka bättre om företag som Unilever än ICA eller Axfood (även om jag är lite svag för exempelvis bondekooperativ som Milko och Scan).

Det jag inte gillar med de egna varumärkena är snarare vad som händer med andra märken (det Vi-handlarna skriver i sin reklam stämmer faktiskt ofta) - butikerna går ofta från åtminstone 2-3 konkurrerande större märken till sitt eget och ett "marknadsledande" (med högre pris än tidigare). Och för att göra saken värre så åker även detta gärna ut efter ett tag.

måndag 5 september 2005

Leka

Det tekniska jag roat mig med på sista tiden är att leka med IP-telefoni, mer specifikt Asterisk (en fri telefonväxel) och koppling från det vanliga telenätet via MySecretary. Vad jag inte hittat ännu är någon bra operatör att ringa ut med - jag har provat VoipBuster som även verkar ha IAX2-koppling, men de har den lilla nackdelen att jag oftast nekas tillträde till tjänsten via IAX2 (med deras egen klient har det dock fungerat). Helst vill jag hitta någon pålitlig operatör som säljer välfungerande SIP för en billig penning.

Trevligheter

I helgen var vi ut till Birka. Vi åkte från Rastaholm med M/S Movitz, som en av mina kamrater arbetat på i sommar.

Det var fint väder och härligt att gå omkring på Birka. Vi lärde oss väl inget nytt, men det var trevligt att vara där igen (senaste var nog fyra-fem år sen). Vi lyckades också se kapellet, vilket vi inte gjort tidigare.

En annan sak som gör mig glad är att Upplandsmuseet nuförtiden har fritt inträde. Det passar mig väldigt bra att gå in där ibland för ett kortare tag och titta på en liten bit av någon utställning, någon man ogärna gör om man måste betala fullt inträde.

Och apropå museer ska jag försöka ta mig tid att gå in och titta på Framtidsmuseet någon gång snart när jag är uppe i Dalarna och hälsar på. Jag var där ganska ofta när jag var barn och tycker det vore lite spännande att se hur det ser ut nu.

torsdag 1 september 2005

Reklam jag tycker om

Democracy -reklamen hos User friendly tycker jag är rätt bra. Nästan så att jag måste prova spelet.

Vilket OS?

Kraschar sporadiskt för att man byter IP-adress?

måndag 8 augusti 2005

P1 morgon

P1 är tyvärr den enda "traditionella" radiokanalen jag klarar av att lyssna på någon längre stund, därför blir det allt som oftast P1 morgon jag hör på morgonen och Studio Ett jag hör på eftermiddagen (om än inte riktigt lika ofta).

Det som är lite synd med båda dessa program är att det känns som att de i väldigt hög grad går in för att underblåsa motsättningar och skapa nyheter på detta vis. Inte för att det är något fel med att låta folk debattera, men allt som oftast har det känts som att de två som diskuterar är förhållandevis samstämmiga (de är så klart inte överens, men skillnaderna brukar mest röra sig kring om vad de tycker är viktigast, medan programledarna gör vad de kan för att det ska framstå som att de har fullständigt olika uppfattningar (gärna genom att avbryta förklaringar och liknande).

Det är synd att programmet blir så mycket bättre när de bara hittar en person att prata med.

Konsumentkraft

Jag har precis upptäckt att Cint har en avdelning för konditorirecenscioner också. Praktiskt, gav faktiskt en del tips i närheten.

torsdag 4 augusti 2005

AIX

En fsck som säger att den gör saker men inte gör dem är inte särskilt praktiskt, det vill jag inte ha.

fsdb däremot var väldigt praktiskt. Tur att det finns (även om jag hade sluppit ta reda på att det fanns på ett fritt system).

tisdag 2 augusti 2005

Hur mycket älskar man?

mycket.

torsdag 7 juli 2005

Jorden är rund

För några dagar sedan provade jag Google Earth för första gången (dröjsmålet beror på att jag inte är så förtjust i att faktiskt använda Windows, och drar mig en smula för att starta det).

Till att börja med är det ett ganska underhållande program, och även om jag redan tittat på vårt hem på Google Maps satellitbilder så var det både enklare och gick snabbare att hitta i Google Earth, vilket också gjorde att vi passade på att titta på fler ställen (som mina föräldrars hus, och manhattan).

Sen verkar det redan finnas stöd för många intressanta extratjänster från andra - både färdiga datafiler (så till exempel miljöfordon.se kan publicera en lista med tankställen för någon bränsletyp. Men, viktigare är nätverkslänken, vilket gör att även mer föränderliga data kan visas - exempelvis kan annonsplatser som visar annonser av vissa typer för det område man tittar på, butiker kan visa specialerbjudanden eller en nyhetsportal kan visa senaste lokalnyheterna.

En del tjänster finns redan, men den första tjänsten jag tror kommer att bli riktigt stor är kontaktannonser som visar foton för personer i en viss stad, vi får väl se.

IPv6 och AIX

Att införa ipv6-stöd är roligt, men samtidigt är det rätt frustrerande med alla buggar man drabbas av, särskilt när vissa av dem är allvarliga, och åtminstone verkar likna buggar som blivit rapporterade och fixade tidigare (men de inte orkat gå igenom koden efter liknande problem).

När man väl får igång allt blir man glad, dock. Nu kan vi snart också ta emot och skicka e-post utan att använda ett föråldrat protokoll.

lördag 2 juli 2005

Blodiga slamsor

Vi bor i närheten av länets psykvård, vilket man normalt inte märker av så mycket (förutom att man ibland noterar när det står ambulanser eller polisbilar utanför när man åker förbi), men idag har varit lite annorlunda:

Åtminstone två gånger så har en lång, äldre man suttit på knä vid vägbrunnen och petat ner vad som ser ut som tygbitar, senare också ett avlångt paket med något inslaget i tidningspapper (då och då har han även sett sig om ifall någon tittar på honom, har jag tyckt det sett ut som). Om vi hade bott någon annan stans så hade jag nog utgått från att det var något mycket skumt (en mördare), medan jag nu utgår från att det bara är en helt vanlig galning vars handlingar jag inte kan förvänta mig att uppfatta som rationella.

Dagens sommar

Med Claes Elfsberg var faktiskt riktigt bra (åtminstone de bitar jag hörde, jag missade några bitar som jag ska ta igen sen). Till skillnad från en del andra sommarpratare var det dessutom riktigt hörbart - en del andra har i år varit mycket lågt mixade jämfört med musiken, vilket stör mig särskilt när jag måste pilla med volymen när jag lyssnar på jobbet.

En av anledningarna att jag verkligen ska lyssna genom de bitar jag missade var att han om flera saker sa att han skulle återkomma till ämnet senare efter att ha pratat lite om något, och jag vill så klart kolla om han verkligen gjorde det.

onsdag 29 juni 2005

Från ovan

Ifall någon inte noterat det ännu så har Google maps satellitbilder över Sverige också nuförtiden. Tyvärr verkar inte området där vårt hem ligger ha varit av så stort intresse för de som tagit bilderna, men det är ändå ganska underhållande.

tisdag 31 maj 2005

Gett blod

Jag var och gav blod igår, och noterade hur folktomt det var jämfört med normalt. När jag frågade om det konstaterade sköterskan att det var lite folk, och att det brukade vara det (har förmodligen något med årstiden att göra). Hon frågade också om jag hade några vänner som var blodgivare som jag kunde uppmana att gå och lämna. Det har jag tyvärr inte (mig veterligen), men jag kan ju uppmana er andra.

fredag 27 maj 2005

Vet var jag är

Eller åtminstone snart så. Jag var nämligen i Gävle och fick service på bilen igår (som ingick vid köpet, därför i Gävle). När jag gick på stan under tiden såg jag en billig GPS hos teknikmagasinet. Då köpte jag ingen, men på lunchen idag var jag nere och köpte en Magellan eXplorist 100. Jag har inte lekt med den ännu, men för de pengarna verkar den helt okej.

onsdag 25 maj 2005

lostirc

I mitt pågående projekt att prova att röra mig bort från min traditionella miljö (en terminal-emacs i en screen) provar jag nu lostirc istället för zenirc.

Förvånande nog trivs jag rätt bra - den passar mig nästan perfekt - de enda saker jag retat mig på hittills är att man inte kan "gå runt" i flikarna (det vill säga om man har valt fliken längst till höger och går åt höger igen vill jag att den ska gå till fliken längst till vänster) och att jag inte hittat något sätt att visa information om det finns nya meddelanden att läsa i fönsternamnet (praktiskt för mig som använder ratpoison, till exempel PSI gör rätt där). Den gör dock rätt om man har den uppe genom att färga flikarna olika.

tisdag 24 maj 2005

Serietips

För de som har en humor som liknar min (och som inte har medlemskap hos comics.com) kan jag tipsa om F Minus. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, men jag tycker att den påminner om både Pärlor för svin och Jan Stenmark.

måndag 23 maj 2005

Gått ner i vikt

Har jag gjort nu, eftersom jag drog ut en tand (en visdomstand) jag hade hål i (istället för att laga). Den andra defekten tyckte han inte heller behövde åtgärdas. Att bli av med tanden kostade 577 SEK, vilket kändes billigt (förra lagningen kostade en bit över 1000), speciellt som det (enligt min nya tandläkare) var stor risk för nya hål.

fredag 20 maj 2005

Inkompetenta klåpare?

Netscape har nu släppt nya versioner av sin Mozilla-baserade webbläsare. Utan de säkerhetsfixar som lades in för Mozilla-produkterna den nionde maj (sedan verkar de ha släppt en 8.0.1 med de fixarna efter några timmar, men ändå).

Får

Nu har fåren kommit till skogsparken här för sommaren. Jag promenerade genom parken, och fick se söta små (om än inte alldeles nya) lamm.

tisdag 17 maj 2005

Tangentbindningar jag saknar i Thunderbird

Som jag inte orkar hålla på att skriva utökningar för. Inte heller vill jag behöva pilla på Thunderbirds filer efter uppgradering.

  1. Jag vill ha en tangent för att gå till inkorgen (jag har inte flera inkorgar, men ifall man har det vill man förmodligen kunna välja en man ska gå till eller att gå till nästa).
  2. Jag är inte riktigt vän med fokushanteringen. Jag vet inte ifall den buggar eller om det är jag som inte förstår. Hur som helst skulle jag vilja ha någon tangentbindning som gör att fokus (alltid) sätts till meddelandelistytan (så att om jag trycker på knappen märkt "Delete" tar den bort meddelanden istället för att fråga om jag vill ta bort mappen).
  3. Jag vill komprimera mina mappar manuellt, men jag vill göra det ganska ofta, så jag vill kunna binda "Komprimera alla mappar" till en tangent.

3 är ju en solklar tillämpning av en lösning för bugg 228015, men med en lösning som låter en köra godtycklig ECMA-scriptbit (vilket jag tycker verkar vettigt) borde även 1 och 2 vara rätt lätta att ordna.

Editerat: Jag har bråkat lite för att få till listan ordentligt.

måndag 16 maj 2005

IBM och webloggar

Catherine Helzerman skriver om att IBM ska börja uppmuntra sina anställda att skriva webbloggar, något som skulle vara mycket praktiskt för mig. Vi har många IBM-system, och som jag skrivit om tidigare så ser jag webloggar som ett väldigt praktiskt sätt att få bra kommunikation med leverantören. Vi har haft ett projekt där vi arbetat väldigt nära leverantören (i betydelsen folket i USA och Indien som faktiskt skriver koden), och skillnaden mot andra projekt är ofantlig, för båda parter - även irriterande småfel är värda att följa upp och rapportera (precis som för produkter med öppen källkod) eftersom det finns en stor chans att de faktiskt blir åtgärdade istället för rapporterade och bortglömda.

fredag 13 maj 2005

Praktisk utökning

För de som använder Firefox men inte läser Mozilla-webbloggar kan jag passa på att tipsa om utökningen Platypus som bygger Greasemonkey-skript genom en ganska lättanvänd editor där man kan flytta på eller ta bort saker. Egentligen har jag väl inte haft någon större nytta av den ännu, men det har åtminstone fått mig att fixa Greasemonkey-skript för ett par sidor jag har stört mig på att de inte sätter fokus på vettigt sätt när sidan laddats.

Nu blev jag sorgsen

I en DN-artikel står det att Monica Zetterlund troligen omkom i en lägenhetsbrand igår.

onsdag 11 maj 2005

Induktion

Imorse kom också induktionsspisen vi köpte förra veckan. Av olika anledningar kommer jag inte att kunna leka med den förrän imorgon (tidigast), men det känns ändå bra att den står inne i garderoben och väntar.

MP3-filer?

DN skriver om lanseringen av iTunes Music Store.

De skriver:

Sedan har man låtarna som mp3-filer i sin dator, och kan spela dem direkt i datorn eller ladda över dem till en bärbar spelare.



Varför i hela friden skriver människan att man får mp3-filer? Har mp3 blivit synonymt med ljud i digitalt format eller något? Han fortsätter:

Men det finns också begränsningar. När man har låten på sin dator kan den bara föras vidare till totalt fem datorer, mer är filen inställd på att inte acceptera.



En av poängerna med mp3 (och i ännu högre grad med FLAC) är enligt min mening att det faktiskt går att göra en massa olika saker med filerna, att de ersätter skivan. Nu är jag visserligen för fäst vid CD-skivor för att övergå till att köpa musik som filer istället för på CD-skivor - åtminstone med den marginella prisskillnaden som det är nu (och av moraliska skäl laddar jag inte ner ofri musik heller). Men även om jag inte var lite sugen på att ha fysiska skivor skulle jag inte köpa produkter där jag varken kan (utan verktyg, som är olagliga i en del länder, och riskerar att bli det här också) eller får (enligt avtalet med säljaren) göra en sådan enkel sak som att spela med min favoritmusikspelare.

tisdag 10 maj 2005

Glass!

I veckan provade jag också den nya Magnumen (Vision från Magnum-fem-sinnen-serien). Som glass var den faktiskt ganska bra - kontrasten mellan jordgubbsglassen och den vita chokladen blev ganska bra.

Tyvärr upptogs mestadelen av min uppmärksamhet av att vara upprörd över att den var så liten. Visserligen ganska tjock (djup), men både på bredden och höjd var den för liten. Någon sa att storleken på intorducerade Magnumar hade minskat år för år (med konstant pris). Hur som helst kommer jag nog inte att köpa den igen, eftersom jag nog även nästa gång mest skulle vara upprörd över storleken.

En glass jag däremot kommer att äta igen är Tip Top. Inte mycket som behöver sägas - den var precis som den ska vara.

måndag 9 maj 2005

Apropå bilar

Nu när vi köpt en ny har vi en till salu ifall någon är intresserad.

Etanolbil

Så köpte vi till slut en Ford Focus förra veckan. Det blev en röd herrgårdsvagn (Ford Focus Flexifuel, eftersom det inte finns så mycket annat att välja på om man vill ha en etanolbil) från 2001, men den hade ändå bara gått något under 1800 mil.

Vi valde huvudsakligen mellan den och en ny (men ändå av gamla modellen) med businesspaket med mörkröd metalliclack, för ungefär 50 000 till. Det kändes lite oroligt först att nybilsgarantin var slut, men nu börjar det kännas bättre (och lite skönt att ha 50 000 som inte gått åt). Den är snäll och verkar gå bra, åtminstone.

Sen passade vi även på att beställa en induktionsspis också. Just den modellen verkar vara på väg att ta slut (vilket jag gissade när jag märkte att Elektrostore inte sålde den längre), men vi ska få en som ska komma under veckan åtminstone. Vi får väl se om vi blir nöjda.

tisdag 3 maj 2005

Dokumentation

Där fick jag för att jag envisades med att försökte använda den (knapphändiga) dokumentation för stringbundle-objekt istället för att leta reda på och läsa källkoden.

Jag har haft problem som jag funderat på några dagar (och säkert fyra-fem timmar effektiv datortid) med att strängar jag dynamiskt anger vid formatering av strängar från ECMAscript (med getFormattedString) kapas efter första tecknet. Nu har jag löst problemet, och det visade sig bero på att jag använt fel formateringskod, ett gement s istället för versalt. Självklart har alla de exempel jag tittat på använt gement s. Självklart har jag letat, men inte hittat någon lista med formateringskoder.

Hur som helst finns nu min utökning för att flytta post från tangentbordet i Thunderbird tillgänglig för test nu, automatisk komplettering saknas fortfarande, men den har grundläggande funktionalitet (inklusive partial-completion-mode-liknande specificering).

måndag 2 maj 2005

Röster

Jag röstade precis på bugg 228015 i Mozillas bugzilla, och noterade då att jag hade fånigt många röster (10000 var för Core respektive Mozilla Application Suite, 1000 för Thunderbird).

På något sätt känns det som att det förstör tanken med rösterna att man har så fånigt många - tio röster, som jag har för mig att det var tidigare, kändes ganska lagom. Då kändes det viktigt vad man röstade på, och man tänkte sig för innan röstade. Det betydde verkligen "Jag önskar mig att någon skulle jobba på det här", inte bara att det var ett fel (och som sådant, per definition, borde fixas).

Tandläkare

Nu har jag bytt tandläkare till en som jag blivit rekommenderad, får se vad jag tycker när jag varit där.

Utökningar till Mozilla-sviten

Att bygga utökningar till Thunderbird är än så länge lite frustrerande - jag vet oftast ganska väl vad jag vill göra och hur jag ska göra rent algoritmiskt, det besvärliga är att uttrycka det för att saker ska fungera bra. Förmodligen skulle det gå lättare om jag läste en bok, men jag har inte orkat skaffa den ännu (och är inte så förtjust i att läsa från skärm).

lördag 30 april 2005

Valborg

Ännu en Valborg i Uppsala. Jag börjar nog bli för gammal för det (även om vi av olika skäl hoppade över champagnefrukosten imorse). Relativt trevlig ändå, än så länge, och förhoppningsvis fortsätter kvällen så.

fredag 29 april 2005

Tänder

Jag var och lagade en tand i måndags. På något sätt känns det alltid dyrt när man går till tandläkaren (1013 kronor i det här fallet), oavsett om det är det när man jämför med annat eller inte.

Sen blev jag också sur på min tandläkare som bokade 40 minuters behandlingstid för det arbete som tog en kvart och sedan vägrade göra mer. Eftersom jag hade fler hål (och en trasig lagning) funderar jag på att byta till någon som faktiskt fixar allt på en gång.

onsdag 27 april 2005

P2

Jag välkomnar för övrigt också pratet om att flyttas till DAB-radion. Inte för att jag har något emot P2 eller dess lyssnare, utan för att jag tycker om DAB-radio och gärna ser att fler får anledning att köpa en mottagare (så att det uppstår någon viss anledning för tillverkare att försöka konkurrera).

Klickbara lagar och e-demokrati

Staffan noterar (i ett annat forum) att Notisums lag-sidor uppför sig mer som hans nuförtiden.

I påföljande diskussion önskades slashdot-moderering av lagar. Även om det kanske var mest på skämt skulle jag gärna se att man hade något sådant för alla förslag till riksdagsbeslut (möjlighet att enkelt kommentera stycken, med påföljande diskussion samt massmoderering av alltihop) - det skulle kunna vara väldigt nyttigt för demokratin (och möjlighet för journalister att leta efter saker att "slå ner på" borde kunna få politikerna att skumma igenom åtminstone).

Sen vore det så klart också önskvärt med något liknande under tiden förslagen utformades (då det förmodligen skulle ha större betydelse, och vi kanske, möjligen, skulle slippa se Tomas Bodström utforma lagar bara för att glädja aftonbladets läsare). När får vi förresten se någon arbetsgrupp använda sig av en publik wiki för utformning av förslag?

Utveckling

Jag önskar mig webbloggar av AIX-utvecklare, vilket jag nog skulle ha mer praktisk nytta av än de MS och Sun-utvecklare jag redan läser.

När jag ändå önskar mig saker så skulle jag så klart också önska mig mer öppenhet för andras metoder, så man slipper läsa sådant här dravel lika ofta (och att det råkar bli en MS-anställd som exempel är mest för att jag är lat och inte orkar leta reda på något annat irriterande exempel, de är inte ensamma om att synda.

En sak som egentligen (i teorin) är ortogonal mot öppen källkod är hur och av vilka utvecklingen sker, men för produkter med öppen källkod är det ofta eldsjälar som gör stora delar av utvecklingen. Det har så klart stora fördelar (som att man kan få buggfixar väldigt snabbt och så vidare), men också stora nackdelar - folk som jobbar ett dygn i sträck med något, och producerar något som verkar fungera (men med småfel som de gör på grund av trötthet och liknande). Även utvecklare som inte brinner för det de jobbar med har sina fördelar ibland.

fredag 22 april 2005

Nästan frisk

Nu har jag kommit så långt så att halsontet och snuvan nästan gått över. Det största problemet nu är väl att hjärnan omväxlande känns som att den är inbäddad i något (som trycker på) och sitter löst (när jag hostar).

onsdag 20 april 2005

Danska bakterier

När vi var i Danmark kände jag av att jag började få ont i halsen, och hade sedan det i början av veckan. Nu verkar det ha gått över till förmån för snorighet och fyllda bihålor (så att man verkligen blir dum). Det kändes ändå som att halsontet varade relativt kort tid, får hoppas övriga delar också går över ganska snabbt.

tisdag 19 april 2005

Mera bilar

En sak vi inte riktigt tidigare tänkt på när vi diskuterat vår nästa bil är att det ju faktiskt finns bättre bilar, som inte smutsar ner så mycket eller förbrukar så mycket olja, men när vi väl kommit på det har vi blivit lite sugna på en Ford Focus Flexifuel, så i ett försök att stoppa pengarna i munnen som det (nästan) heter på engelska, så funderar vi nu på att skaffa en sån.

Påveval

De som inte har något bättre för sig kan ju alltid titta på skorstenen i väntan på att en ny påve ska bli vald.

Utomlands

I helgen var vi i Köpenhamn och hälsade på min svägerska och hennes pojkvän, och passade bland annat på Tivoli och åkte Demonen.

Även om den ser värre ut än mycket annat så var den ganska ofarlig (det är ofta så). Fånigt nog så blev jag nästan illamående av den "snällare" Odinexpressen (som jag tror är mer avsedd för barn). Nåja.

Jag var också på Post- och telemuseum i Köpenhamn, och medan de hade fina utställningar så tyckte jag bättre om svenska postens musem eftersom de hade fler (och mer framträdande) berättande texter. Tyvärr var det också så att det verkade som att jag var museets enda besökande under de timmar jag var där (jag hörde iofs ljudet av barn, men vet inte var de var).

Det var också väldigt mycket H.C. Andersen överallt i Köpenhamn. Jämfört med för några år sen när jag och några vänner var i Odense och tittade på stugan där han vuxit upp är det en otrolig skillnad.

torsdag 14 april 2005

Bilar

Efter vår tur till västergötaland nyligen så kom vi fram till att vi nog behövde något mer pålitligt och lättskött än vår gamla Saab 99a. Därför har vi varit och tittat på bilar de senaste två helgerna. Efter en hel del funderande har vi också kommit fram till att en Skoda Fabia i kombiutförande nog är rätt för oss, och att vi (med de pengar vi kan tänka oss att lägga ut) borde kunna få en bil från 2001 eller 2002.

Något väldigt förvånande var hur pass stor känslomässig skillnad det är på Fabia med och utan kombi. Kombimodellen känns alldeles lagom, inte så fruktansvärt stor som vissa andra bilar, men inte för liten heller. Fabian utan kombi däremot känns verkligen som en liten bil.

Innan vi hade tittat närmare på Fabian så funderade vi på en Ford, främst för att (till skillnad från de flesta andra bilar) de inte fortfarande var på tok för dyra efter tre-fyra år. Självklart fick det oss dock också att fundera över om det var något fel på Fordar, i allmänhet. Vi har ännu inte kommit fram till något.

Vi har även provkört nya Skoda Octavia, kanske främst för att vår kamrat som var med (och som har en äldre variant) ville prova den. Dels lade vi märke till att den var stor och bekväm (och att motorn var alldeles tyst om man inte gasade rejält), men vi noterade också med vilken fart den stack iväg när man tryckte ner gasen (då var det visserligen den största motorn i bilen, men det var ändå mer än jag väntat mig). Fast nu har vi ändå kommit fram till att nästa bil för vår kamrat borde bli en Skoda Fabia RS.

tisdag 12 april 2005

Otränad

Det känns alltid frustrerande när något man planerat inte blir som man tänkt, oavsett hur futtigt det är. Idag är det att jag inte hann med att träna som jag hade tänkt mig, eller ens simma, vilket var planen ifall jag inte skulle lyckas komma iväg för att träna.

(Anledningen att jag inte kom iväg för att träna var att en tjänst varit nere under dagen, och att jag höll på att fixa den gjorde att jag inte hann gå på något av de två pass jag tänkt mig. När tjänsten gått stabilt ett tag och jag känner mig redo att gå börjar det så dyka upp diffusa felrapporter.)

måndag 11 april 2005

gpart, bärbara och mer

Vi var hos min frus mamma och bytte till sommardäck i helgen, och medan vi var där fick vi höra av hennes bror att hans ena hårddisk "hade pajat" (förmodligen på grund av något virus). Han hade fått höra att Partition Magic skulle kunna hjälpa till att fixa det, och hade skaffat det och klickat runt lite utan att hitta något uppenbart.

Eftersom vi fortfarande inte hade provat den dansmatta hans fru fick i födelsedagspresent åkte vi dit. Väl där kom jag snabbt fram till att en Knoppix skulle göra allt lättare. Efter några minuters väntan (och en hel del uppläxande för att de inte tagit säkerhetskopior) på nedladdningen så kunde jag starta om och köra gpart. gpart hittade deras datapartition och efter att ha skrivit tillbaka partitionstabellen så kunde jag även montera den i Linux och konstatera att filerna fanns kvar.

Tyvärr tyckte inte deras XP om filsystemet alls, så vi kom fram till att det var bäst att krympa partitionen på deras andra hårddisk och skapa en ny FAT-partition att kopiera till. Efter en del försök med att få Partition Magic att faktiskt krympa disken gav vi upp och körde ntfsresize och QTParted, vilket funkade bra. Efter att ha kopierat det viktigaste startade vi om och verifierade att XP såg filerna som det skulle, sen ställde vi den att kopiera (och efter det har jag inte hört något mer).

Och dansmattan då? Det var roligt, och ganska jobbigt. Tyvärr hade de inget spel som lät en dansa till egen musik varför man fick hålla till godo med spelens ganska hemska musik, men ändå rätt underhållande.

Under all väntan passade vi även på att spela Burnout 3, vilket var någorlunda underhållande. Det påminde mig om att jag saknade bra bilspel till vår Gamecube (som inte liknar Mario Kart, då).

Beställt

Nu har jag åtminstone beställt en bärbar, det blev en IBM, som jag tidigare skrivit om. Självklart blev det lite besvärligt ett tag eftersom Dell hade ett aprilerbjudande med en Latitude 110L för 5757,50. Men när man stoppat i de extrasaker IBMen hade som standard så blev den ändå dyrare. Får se hur vi trivs med en IBM (vi brukar gilla Dellar).

torsdag 7 april 2005

Thunderbird

Nu när jag börjat jobba på att skriva en utökning för att kunna flytta meddelanden från tangentbordet på ett vettigt sätt hittar jag så klart den här istället. Den uppför sig dock rätt mycket sämre än jag har tänkt mig, så jag lär fortsätta med att göra en egen (som jag förhoppningsvis får att göra rätt), men jag lär köra med den så länge.

Bland de största felen den gör är att den arbetar med URIer till mappar, vilket inte är en bra ide eftersom det inte alls är uppenbart vad en given mapp har för URI. Det är förstås lättare att implementera så, men upp till rimlighetens gräns (var den nu ligger) så tycker jag det är fel att göra det besvärligare för användarna för att implementatören ska få det lättare.

SR Minnen och q-brick

Som mina läsare borde ha märkt brukar jag lyssna på SR Minnen. Eftersom jag fortfarande inte har någon DAB-radio så lyssnar jag via nätet.

Det verkar som att SR (precis som många andra) köper tjänsten internetsändningar av Qbrick. Intressant nog så är det så att mina anslutningar för att lyssna på SR Minnen dör eller hänger sig mycket oftare än de gånger jag lyssnar på P1 via nätet. Jag antar att det är någon begräsning hos Qbrick (som i sin tur beror på gränser uppsatta av SR).

onsdag 6 april 2005

Bärbar

Precis som vissa andra funderar jag på att skaffa en bärbar. Fast mina krav är rätt annorlunda (förutom att jag vill kunna köra Linux på den också, men det är faktiskt inte främsta skälet).

Huvudskälet är faktiskt att jag vill kunna spela Age of Mythology mot min fru, utan att ha en datorabetsplats till. Den bästa lösningen hade varit om jag kunnat använda VMware på min vanliga arbetsstation, men tyvärr vägrar Age of Mythology fungera med dess grafikdrivrutin (eller gjorde det när jag hade en provlicens), så jag lutar åt att skaffa en ny maskin.

Egentligen tycker jag inte om bärbara - jag brukar få ont i nacken efter bara någon timmes jobb med dem.Tanken med den här är att använda som en vanlig stationär dator (med riktig skärm, tangentbord och mus), men jag vill ändå ha något man kan ta med sig (ifall man åker på semester eller så, när vi var i Kanade förra året upptäckte vi hur oerhört praktiskt det är med nät, även på semester), och det verkar finnas gott om trådlösa nät att tillgå runt om på jorden.

Sen är ett nyckelord att den ska vara billig. Just nu lutar jag mot en IBM Thinkpad R50E med 256 Mbyte minne, trådlöst nät och 15" skärm som jag kan få för 6493 SEK (och som jag kan sätta i ytterligare 512 Mbyte minne i för 893 SEK).

Så, någon som kan ge bättre förslag eller komma med nackdelar med den? Eftersom jag inte har för avsikt att springa omkring med den (eller ens använda tangentbordet särskilt mycket) känns det inte som att de vanliga råden om att betala för bättre kvalitet för att inte riskera att behöva skicka iväg burken och vara utan dator i flera veckor har någon större betydelse.

UPPDATERING: Fixat trasig länk på grund av radbrytning.

tisdag 5 april 2005

XUL-hackande

Så, efter en del mindre givande försök har jag nu fått till en fix för en av de saker jag stört mig på. Jämfört med att bara pilla i de installerade filerna direkt har det varit rätt besvärligt, men förhoppningsvis har jag lärt mig tillräckligt om hur man bygger XPI-paket nu så att det inte ska vara något större problem i framtiden.

Ifall någon annan mot förmodan vill pröva är utökningen så klart tillgänglig. Jag har inte fått till uppdateringsfunktionen riktigt än, men det lär bero på min RDF-fil för uppdateringarna.

Fågelvy

För de som inte läser Google blog så har de nu integrerat Keyhole och Google maps. Fortfarande bara för Nordamerika, så än så länge har jag inte så mycket praktisk nytta av det, men jag ser nu ännu mer fram emot att resten av världen kommer med i Google maps.

Constantine

Vi var och såg Constantine i helgen. Som väntat tyckte jag om själva filmen, men inte huvudrollsinnehvarna (både Keanu Reeves och Rachel Weisz var usla).

Som viss kompensation var Tilda Swinton och Peter Stormare dock riktigt bra.

måndag 4 april 2005

För övrigt

Var jag hos tandläkaren idag, och hade tydligen en massa hål (och en trasig lagning). Det verkar inte spela någon roll vad jag äter eller hur mycket jag borstar, jag får visst ändå hål. Undersökning med röntgen kostade 408 SEK.

Sn har jag lite ont i ryggslutet idag, jag gissar nästan att jag sträckt mig genom att lyfta fel med hantlar.

XUL

Nu har jag åtmisntone börjat att pilla lite XUL. Som ett första steg tänkte jag se till att jag kan växla om jag vill visa alla huvudrader eller bara normala med en tangenttryckning. Fånigt nog är det inte det som är lite besvärligt utan att få in ett nytt menyval (på rätt ställe).

söndag 3 april 2005

Strumpor

För första gången på lång tid (jag vet inte hur länge, men ett par år åtminstone) så har jag nu inga oparade strumpor i min strumplåda.

Svarta ballader

Jag köpte till slut Sofia Karlssons Svarta ballader igår (liksom Bodies without organs album).

Jag har bara hunnit lyssna igenom halva Svarta ballader, men det jag hört hittills tycker jag låter väldigt bra.

fredag 1 april 2005

Vår

Det går snabbt nu förresten, solen skiner för fullt och nästan all snö har försvunnit på bara några dagar. Jag märker också att nu behöver jag verkligen allergimedicinen för ögonen (mot för några veckor sen då jag var tveksam och de flesta andra var skeptiska på grund av all snö ute).

Vi var för övrigt i Skövde över påskhelgen. På grund av en olyckshändelse råkade vi på vägen ner trycka igen huven i framkant (inte bakkant), så vi fick köra hem med huven lite öppen. Det största praktiska problemet med det är förvånande nog att man måste vara försiktig när man öppnar dörrarna för att inte repa dem. Det fick då till följd att vi till slut bestämde oss för att boka tid för att få bilen tilltittad (det är en massa andra småfel på den också, som vi hoppas få fixade samtidigt).

Och ännu mer

Jag vill också kunna sätta om jag föredrar visning av HTML eller ren text per mapp eller per avsändare (i adressboken). Nåja, anledningen att jag trodde att Thunderbird alls kunde vara bra för mig är ju just att jag tror att den ska gå att anpassa, jag får väl börja helt enkelt.

Jag har för övrigt tänkt att jag ska försöka ha lägre krav för att skriva något. Tidigare har jag varit ganska restriktiv och sällan skrivit något utan att tyckt att jag tänkt igenom det ganska noga. Tyvärr har jag dock endast sällan orkat arbeta genom texten tillräckligt mycket för att jag ska tycka att det varit riktigt läsvärt (tycker jag så här i efterhand).

I korthet betyder det att (ifall jag lyckas med mina föresatser) det ska komma kortare bitar att läsa oftare.

torsdag 31 mars 2005

Mer Thunderbirdgnäll

Lite mer gnäll på saker som kunde varit bättre i Thunderbird. Det är inte nya saker, utan bara sådant jag inte tyckte att jag tog upp förra gången jag gnällde.

Thunderbird har ju ett inbyggt filter mot skräppost (som de som använder det tycker fungerar ganska bra, vad jag förstår). Jag använder dock redan SpamAssassin och trivs bra med den (och vill därför inte byta). Min antiviruslösning fungerar så att jag har en egen IMAP-klient som ofta tittar efter nya brev och kör SpamAssassin på dem, och ersätter brevet med utdatat från SpamAssassin. På detta nya brev sätter det även IMAP-flaggan spamchecked, så att den (och andra) kan hålla koll på vilka brev som är kollade.

Med Gnus var det trivialt att se till att den bara brydde sig om post som hade spamchecked-flaggan. Så icke i Thunderbird. Än så länge har jag skött motsvarande via sorteringsfunktionen (där jag lagt in så att bara brev som har en sådan huvudrad som de får efter skräppostkollen sorteras), men det betyder att jag inte kan använda ELLER i sorteringsreglerna. Inte heller det skulle vara så störande om det inte vore så att jag måste sätta upp allt i reglerna på nytt - jag har inte hittat något sätt att duplicera en filterregel (eller något liknande för den delen, som en identitet).

Inte heller har jag hittat något bra sätt att anropa ett externt kommando och skicka in brevinnehåll i det (vilket jag vill göra för att lära SpamAssassin de fåtal brev den felsorterar). Det bästa jag hittat hittills är att flytta breven till en lokal mapp och ge mappfilen till sa-learn, men det känns som att det borde kunna göras bättre.

Sen verkar N (för att gå till nästa olästa brev) normalt välja brevet, men ibland istället välja brevets mapp. Besvärligt ifall man (som jag) vill plocka bort mycket av posten direkt.

Jag skulle också vilja ha en knapptryckning för att sätta fokus på det brev som för närvarande visas, men det har jag inte heller lyckats hitta ännu.

Att N inte fungerar när man har ett konto valt är också väldigt dumt.

(Och ja, jag ska ta och leta reda på buggar och rösta på, har jag tänkt mig.)

MEC

MEC (Mountain Equipment Co-Op) är ett kanadensiskt företag som säljer kläder och utrustning för uteliv med (vad jag tycker) bra kvalitet och bra priser. Som namnet antyder är det också ett kooperativ, vilket märks mest genom att man inte får handlla där utan att vara medlem (livtidsmedlemsskap löses för fem kanadensiska dollar).

Hursomhelst, varje år väljs tre nya representanter till styrelsen (vilket jag fick brev häromdagen). Man kan rösta via telefon, nät eller post. Mest slående är dock att de (såvitt jag kan se) har gjort saker och ting rätt (så rätt som man kan med elektronisk röstning åtminstone). Steg ett i det är som vanligt att låta någon som kan bättre göra det, i detta fall PriceWaterHouseCoopers.


onsdag 23 mars 2005

Thunderbird, XUL och ECMAscript

Eftersom jag tröttnat på att vänta på Gnus tänkte jag att jag skulle prova någon annan e-postklient, och det enda verkligt intressanta alternativet kändes som Thunderbird, främst för att jag vill ha något man någorlunda enkelt kan utöka efter behov men även för att jag vill blanda RSS-flöden med e-post, och dess RSS-läsare verkade bra. En del av tanken var dock att jag även vid behov skulle kunna använda andra IMAP-kapabla klienter, så det ingick som en del av planen att lägga all post på IMAP-servern.

Steg ett var alltså att flytta alla breven till IMAP-servern - tidigare hade jag haft dem på lokal disk, lagrade i mbox eller nästan-maildir-format (nnml). Det tog en massa tid och Gnus blev lite ledsen några gånger, men i stort sett gick det väl bättre än jag trott (ett fåtal brev som pine misshandlat har inte servern velat ta emot ännu, jag får tvätta deras huvudrader vid tillfälle).

När breven väl börjat dyka upp på IMAP-servern kan jag konstatera Thunderbird också mycket riktigt är väldigt mycket snabbare än Gnus. Den klarar också av att göra flera saker samtidigt, så jag kan gå förbi en massa mappar och låta den hämta hem information om dem i bakgrunden. Den klarar också av mappar som byter namn eller försvinner under fötterna på den mycket bättre än Gnus.

När jag sedan använt den som primär e-postapplikation någon dag så har jag blivit lite irriterad, främst för att den verkligen inte känns tänkt att vara effektiv - medan Firefox går att styra nöjaktigt nästan helt från tangentbordet är det massvis med saker jag inte kommit på något (bra) sätt att göra från tangentbordet ännu, exempelvis sådana enkla saker som att gå till nästa mapp (eller för den delen till inkorgen), eller att välja något särskilt fält (utan att behöva använda Tab-tangenten för att ta mig dit) eller att flytta post till någon mapp (att hantera menysystemet från tangentbordet är inte bra nog). Förutom att tangentbordsbindningar saknas trivs jag inte heller riktigt med standardplaceringen för vissa (till exempel F8 som visar eller tar bort meddelandefönstret. Rättstavningsfunktionen har jag också retat mig på, jag vill kontrollera vid sändning, men om jag inte har några felstavningar vill jag inte få upp en dialogruta, utan då vill jag att brevet går iväg direkt.

Sen har jag också retat mig på att småsaker som är enkla att fixa i Gnus som jag inte vet hur man gör i Thunderbird (exempelvis: välj språk för ordlista utifrån vem jag skriver brev till, använda den adress jag fått post till när jag svarar, utan att lägga upp en identitet för den adressen). Men det beror nog på att jag är ganska van vid elisp och har gamla aversioner mot ECMAscript (och inte vet något om XUL heller), vi får väl se om ett tag om jag fortfarande inte fått till saker, jag lyckades åtminstone massera den här utökningen för att använda en extern editor så att den fungerar hjälpligt hos mig (att enkelt kunna byta till Emacs som editor ifall jag ska skriva längre texter känns som en bra ide).

På det hela taget är jag väl ganska nöjd, men det är en hel del småsaker som gör att jag inte riktigt trivs ännu.



fredag 18 mars 2005

Saker jag vill ha

Oddworld har släppt ett ett nytt spel. Jag kanske blir tvungen att köpa en X-Box ändå.Jag vill också ha Bodies without organs album , men det har börjat bära emot att betala en massa pengar i frakt. Jag hade hoppats att min favoritnätmånglare skulle börja sälja den, men de har inte kommit igång ännu.Timbuktus album Alla vill till himlen men ingen vill dö säljer de däremot, och den är faktiskt fånigt bra (men så tycker jag också Peps Persson också).Jag har också fått Tori Amos senaste album The Beekeeper, men inte hunit lyssna ordentligt på det ännu. Eftersom det är Tori Amos verkar det dock troligt att det bara är en tidsfråga innan jag börjar älska det, dock.

torsdag 10 mars 2005

Mer MS

Volker pekade för ett tag senen presentation av Mark Lucovsky. Intressant ur historisk synvinkel, oavsett vad man tycker om Windows.

MS-skribenter

Rob Menschen skriver om att Jason Matusow (som har hand om Microsofts Shared Source-initiativ) har börjat skriva. Det är en bra sak, och lär ge insikter i hur Microsoft resonerar kring att öppna sin kod för andra.

Lika viktigt är det att det ger möjlighet att påverka och föra en dialog på ett helt annat sätt, särskilt för icke-öppna projekt (för öppna projekt brukar det gå att leta reda på vem som implementerat det man är intresserad av och diskutera med denna). För Microsoft-produkter verkar deras webloggar nuförtiden vara det överlägset bästa sättet att få framföra synpunkter och få hjälp med att komma runt buggar.

torsdag 3 mars 2005

Battle royale II

Jag såg förresten "Battle royale II". Det kunde jag hellre ha låtit bli. Det är inte alls en bra film.

(Det är däremot "Battle Royale", mycket bra till och med, se den.)

Blod på någons händer

Vi var på Blod på någons händer igår, och jag blev glatt överraskad. Det var konstigt och underhållande. "Långt hem" kändes nog bättre, men inte alls lika rolig som "Blod på någons händer".

Och eftersom det var så pass många lediga platser på den föreställning vi gick på så verkar det ha gått dåligt för den, och jag tycker den förtjänar ett bättre öde.

lördag 19 februari 2005

Mer DASS

Som jag skrev igår var jag på DASS igår, och även om det inte var dåligt så nådde det inte upp till vad jag förväntat mig.

I första avdelningen (före paus) är det revy som gäller. Det sjungs väldigt mycket (och ganska bra), och är underhållande, men inte mer än att vilken studentnation som helst skulle klarat att producera samma sak (om än med betydligt färre anspelningar på Staffan Westerbergs tidigare produktion.

Efter pausen ändras det och blir mer likt vad jag förväntat mig (vilket i princip betyder att det är konstigt och galet - på ett bra sätt). Förutom att jag stör mig lite på några av karaktärerna i slutscenen så tycker jag bättre om den här biten, om än inte nödvändigtvis för att det är bättre, men det är åtminstone något som jag inte hade fått se om inte Staffan Westerberg varit inblandad.

torsdag 17 februari 2005

DASS

Imorgon ska jag för övrigt se Staffan Westerbergs pjäs DASS på teatern här i stan. Jag tror att det är bra, även om jag inte sett något av honom sedan Vilse i pannkakan (som gick i repris när jag var liten), jag tyckte dock att det var väldigt bra barnprogram.

GPS

Eftersom jag har fått för mig att det verkar roligt att springa omkring och leta efter saker har jag funderat på att skaffa en GPS-mottagare. Tyvärr verkar de fortfarande vara rätt dyra (för vad man egentligen får), och åtminstone de jag tittat på verkar använda vanliga batterier och göra slut på dem rätt snabbt, vilket jag tycker verkar jobbigt.

Jag retar mig också på att man inte verkar få med någon datakabel, och att sagda kabel typiskt kostar 700 SEK, vilket jag tycker på tok för dyrt. Hursomhelst lutar jag mest mot en Garmin eTrex Venture för tillfället, men mottar gärna synpunkter eller rekommendationer. Detsamma gäller om någon kan föreslå något billigt ställe att köpa från.

onsdag 9 februari 2005

Hur USA regeras

Jag har hoppat lite i min läsning av Letters of Marque, och hittade den här underbara texten om USAs styrelsesystem.

fredag 4 februari 2005

Mer blandat

Idag noterade jag att universitetsbiblioteket har en utställning om Harry Martinsson (en notis om utställningen finns än så länge på utställningssidan). Den får jag försöka se någon gång innan den försvinner.

Sen beställde jag säsong fyra av Buffy från DVDsoon för ett tag sen, och den kom i början av veckan. Till mitt postkontor, det vill säga, den hade nämligen fastnat i tullen och posten ville ha betalt för tull och moms (och expeditionsavgift på femtio kronor, och moms på densamma). Nåväl, det är sånt som händer.

Jag lade in en betalning så att de fick sina pengar dagen därpå (tisdag den första februari alltså). Idag hade jag slutligen ork nog att cykla ut och hämta paketet (trodde jag). Först fick jag vänta i gott och väl tjugo minuter medan de letade efter paketet. Efter det visade det sig att de inte kunde se något om att det var betalt och därför inte kunde lämna ut paketet. Strålande (jag hade ingen lust att betala och be posten om att få tillbaka pengarna, de har en tendens att komma som utbetalningar så att man behöver ta sig någonstans speciellt för att få pengarna).

Vi var på bio i veckan också (något jag tycker att vi blivit dåliga på annars), och såg En långvarig förlovning. Den var bra (om än inte riktigt lika bra som Amelie). Jag kände visserligen att jag hade lite svårt att sjunka in i handlingen, men det tror jag mer beror på en allmän förändring hos mig än filmens fel. Jag kan dock konstatera att jag fått nog av Audrey Tautou.

fredag 28 januari 2005

Diverse

Eftersom det var så längesen jag skrev så tänkte jag passa på att berätta lite ointressanta saker.
Dels försökte vi gå på The Phantom of the Opera i veckan, men misslyckades. Eller, vi gick, men projektorn hade tydligen gått sönder, varför ljudet var fel, så vi fick nöja oss med varsin biobiljett och pengarna tillbaka (vilket kändes lite synd eftersom vi har blivit så dåliga på att gå på bio på sistone, jag undrar om vi kommer att lyckas se den alls).

Apropå bio vill jag också se Armbryterskan från Ensamheten, men det verkar som att vi blir tvungna att åka till Stockholm och gå på Zita för att få se den, och det känns lite omständigt.

Sen kan jag passa på att konstatera att Skandiabankens tjänst kontosammanställning är fånigt praktisk, och förvånansvärt rolig att använda. Jag kan lätt konstatera att jag tog ut 20 953 SEK i bankomater (och i svenska valutabutiker) under 2004, och jag kan också lätt se att 536830 är min favoritbankomat. Självklart har den brister (jag skulle exempelvis vilja kunna sortera på olika saker inom kategorierna, samt filtrera), men jämfört med att föra kassabok för att se var man gör av med pengarna så känns den som ett enklare och roligare alternativ.

tisdag 18 januari 2005

Mycket nu

Det går knappt en dag nuförtiden utan att det kommer någon säkerhetsuppdatering till det operativsystem jag trivs bäst med.

De tenderar visserligen att inte vara särskilt allvarliga (för mig och de tjänster jag driver åtminstone), men det är ändå så att det inte längre går att hålla ett system uppdaterat med CD-skivor som media utan att det blir jobbigt, och då tänker jag inte ens på de senaste kärnhålen som finns.

Jag tror dock inte att det är en dålig sak, snarare tror jag att det visar att (åtminstone en del) programmerare inte har riktigt lika hårresande uselt säkerhetstänkande som tidigare, och det är fler som ägnar sig åt att leta buggar, och det vi börjar se är effekten av ESRs kända citat.

onsdag 12 januari 2005

Extrajobb när man går på teater

Mina föräldrar fick ett teaterbesök i julklapp, och de valde (på vår inrådan) Långt hem, till vilken jag alltså skulle köpa biljetter igår.

Själva köpet gick bra, om än lite långsamt (tickets.com som verkar sköta biljettförsäljningen åt dem verkade ha rätt hårt belastade maskiner), men jag fick aldrig det bekräftelsebrev jag väntade på (och som jag också förstått det som att man borde få). Efter en del undersökningar visade det sig att en länk i min e-postkedja inte gillade avsändaradressen i brevet (den saknade MX-post) då den var felskriven. Jag skrev till postmaster (med kopia till webmaster) och påpekade detta.

Tyvärr fick jag studsar för båda dessa adresser, så nu har jag skickat till deras info-adress och påpekat det också och hoppas att de lotsar det rätt.

Färdigöppnad post

Jag är inte helt säker på om det är bra, men imorse fick jag post (på jobbet) som var färdigöppnad.

Aspeboda Network

Jag lyssnar fortfarande mycket på SR Minnen, och en av de saker jag gillar bäst med den just nu är "Aspeboda Network". Bra radio.

tisdag 11 januari 2005

Fanatiker

Tidigare har jag varit ovillig att betrakta folk som fanatiker (med vilket jag just nu menar någon som det inte är någon ide att diskutera med), men efter en sådan diskussion nyligen har jag kommit fram till att (förutom att jag bevarar mina SAN-poäng) världen klarar sig ungefär lika bra, oavsett om jag försöker diskutera med dessa eller inte.

Firefox

Strax före jul gjorde jag en ansträngning och bytte från Mozilla till Firefox, och migreringen gick faktiskt mer smärtfritt än jag hade trott.

I hög grad är det ju samma program, och de viktiga tilläg jag använda (mozex, Tabbrowser Extensions och Live HTTPHeaders) finns och fungerar till både Mozilla och Firefox.

Egentligen tycker jag att Mozilla är snyggare, Firefox har lite för mycket stora, färgglada symboler för att jag ska tycka att den är snygg, men jag trivs trots allt rätt bra. En av de saker jag blivit mest förvånad att jag trivs med är ikoner för bokmärken (vilket det säkert är möjligt att få i Mozilla också, men jag har inte använt det), särskilt praktiskt är det att ikonerna sparas i bokmärkesfilen, så jag har kunnat fixa egna ikoner för vissa ställen jag vill titta på som har missvisande ikoner.

Sen har jag också blivit lite inspirerad av Rasmus, och har tänkt att jag ska försöka att publicera även de lite mindre program jag gör. Specifikt gäller det just nu Mozilla Password Tool som jag fixade för att jag nuförtiden har för många olika lösenord för att jag ska ha en rimlig chans att komma ihåg dem i huvudet, och tyckte att jag behövde möjlighet att kunna se de lösenord jag lagrat i Mozilla/Firefox via en ssh-anslutning. Senare har jag också lagt till grundläggande möjlighet att synkronisera lösenorden (det vill säga man kan spara ut sina lösenord till en fil och läsa in/lägga till dessa på en annan maskin).

måndag 10 januari 2005

Margaret Atwood

Jag har tidigare funderat på om inte jag skulle trivas med de böcker Margaret Atwood skriver (främst nog på grund av att jag fått för mig att hon påminner om Kerstin Ekmans, som jag har börjat jobba mig igenom sista året). Men efter att ha sett den här notisen i DN känner jag att jag måste provläsa henne snart.

onsdag 5 januari 2005

Tips

Jag tänkte att jag skulle tipsa om Resan Falun-Röros, som går
19:10 i SVT2 på Trettondagen (den sjätte januari)
.