måndag 11 april 2005

gpart, bärbara och mer

Vi var hos min frus mamma och bytte till sommardäck i helgen, och medan vi var där fick vi höra av hennes bror att hans ena hårddisk "hade pajat" (förmodligen på grund av något virus). Han hade fått höra att Partition Magic skulle kunna hjälpa till att fixa det, och hade skaffat det och klickat runt lite utan att hitta något uppenbart.

Eftersom vi fortfarande inte hade provat den dansmatta hans fru fick i födelsedagspresent åkte vi dit. Väl där kom jag snabbt fram till att en Knoppix skulle göra allt lättare. Efter några minuters väntan (och en hel del uppläxande för att de inte tagit säkerhetskopior) på nedladdningen så kunde jag starta om och köra gpart. gpart hittade deras datapartition och efter att ha skrivit tillbaka partitionstabellen så kunde jag även montera den i Linux och konstatera att filerna fanns kvar.

Tyvärr tyckte inte deras XP om filsystemet alls, så vi kom fram till att det var bäst att krympa partitionen på deras andra hårddisk och skapa en ny FAT-partition att kopiera till. Efter en del försök med att få Partition Magic att faktiskt krympa disken gav vi upp och körde ntfsresize och QTParted, vilket funkade bra. Efter att ha kopierat det viktigaste startade vi om och verifierade att XP såg filerna som det skulle, sen ställde vi den att kopiera (och efter det har jag inte hört något mer).

Och dansmattan då? Det var roligt, och ganska jobbigt. Tyvärr hade de inget spel som lät en dansa till egen musik varför man fick hålla till godo med spelens ganska hemska musik, men ändå rätt underhållande.

Under all väntan passade vi även på att spela Burnout 3, vilket var någorlunda underhållande. Det påminde mig om att jag saknade bra bilspel till vår Gamecube (som inte liknar Mario Kart, då).

Inga kommentarer: