torsdag 7 juli 2005

Jorden är rund

För några dagar sedan provade jag Google Earth för första gången (dröjsmålet beror på att jag inte är så förtjust i att faktiskt använda Windows, och drar mig en smula för att starta det).

Till att börja med är det ett ganska underhållande program, och även om jag redan tittat på vårt hem på Google Maps satellitbilder så var det både enklare och gick snabbare att hitta i Google Earth, vilket också gjorde att vi passade på att titta på fler ställen (som mina föräldrars hus, och manhattan).

Sen verkar det redan finnas stöd för många intressanta extratjänster från andra - både färdiga datafiler (så till exempel miljöfordon.se kan publicera en lista med tankställen för någon bränsletyp. Men, viktigare är nätverkslänken, vilket gör att även mer föränderliga data kan visas - exempelvis kan annonsplatser som visar annonser av vissa typer för det område man tittar på, butiker kan visa specialerbjudanden eller en nyhetsportal kan visa senaste lokalnyheterna.

En del tjänster finns redan, men den första tjänsten jag tror kommer att bli riktigt stor är kontaktannonser som visar foton för personer i en viss stad, vi får väl se.

Inga kommentarer: