onsdag 23 mars 2005

Thunderbird, XUL och ECMAscript

Eftersom jag tröttnat på att vänta på Gnus tänkte jag att jag skulle prova någon annan e-postklient, och det enda verkligt intressanta alternativet kändes som Thunderbird, främst för att jag vill ha något man någorlunda enkelt kan utöka efter behov men även för att jag vill blanda RSS-flöden med e-post, och dess RSS-läsare verkade bra. En del av tanken var dock att jag även vid behov skulle kunna använda andra IMAP-kapabla klienter, så det ingick som en del av planen att lägga all post på IMAP-servern.

Steg ett var alltså att flytta alla breven till IMAP-servern - tidigare hade jag haft dem på lokal disk, lagrade i mbox eller nästan-maildir-format (nnml). Det tog en massa tid och Gnus blev lite ledsen några gånger, men i stort sett gick det väl bättre än jag trott (ett fåtal brev som pine misshandlat har inte servern velat ta emot ännu, jag får tvätta deras huvudrader vid tillfälle).

När breven väl börjat dyka upp på IMAP-servern kan jag konstatera Thunderbird också mycket riktigt är väldigt mycket snabbare än Gnus. Den klarar också av att göra flera saker samtidigt, så jag kan gå förbi en massa mappar och låta den hämta hem information om dem i bakgrunden. Den klarar också av mappar som byter namn eller försvinner under fötterna på den mycket bättre än Gnus.

När jag sedan använt den som primär e-postapplikation någon dag så har jag blivit lite irriterad, främst för att den verkligen inte känns tänkt att vara effektiv - medan Firefox går att styra nöjaktigt nästan helt från tangentbordet är det massvis med saker jag inte kommit på något (bra) sätt att göra från tangentbordet ännu, exempelvis sådana enkla saker som att gå till nästa mapp (eller för den delen till inkorgen), eller att välja något särskilt fält (utan att behöva använda Tab-tangenten för att ta mig dit) eller att flytta post till någon mapp (att hantera menysystemet från tangentbordet är inte bra nog). Förutom att tangentbordsbindningar saknas trivs jag inte heller riktigt med standardplaceringen för vissa (till exempel F8 som visar eller tar bort meddelandefönstret. Rättstavningsfunktionen har jag också retat mig på, jag vill kontrollera vid sändning, men om jag inte har några felstavningar vill jag inte få upp en dialogruta, utan då vill jag att brevet går iväg direkt.

Sen har jag också retat mig på att småsaker som är enkla att fixa i Gnus som jag inte vet hur man gör i Thunderbird (exempelvis: välj språk för ordlista utifrån vem jag skriver brev till, använda den adress jag fått post till när jag svarar, utan att lägga upp en identitet för den adressen). Men det beror nog på att jag är ganska van vid elisp och har gamla aversioner mot ECMAscript (och inte vet något om XUL heller), vi får väl se om ett tag om jag fortfarande inte fått till saker, jag lyckades åtminstone massera den här utökningen för att använda en extern editor så att den fungerar hjälpligt hos mig (att enkelt kunna byta till Emacs som editor ifall jag ska skriva längre texter känns som en bra ide).

På det hela taget är jag väl ganska nöjd, men det är en hel del småsaker som gör att jag inte riktigt trivs ännu.Inga kommentarer: