måndag 8 januari 2007

Google Docs och Notebook

Det händer ganska ofta nuförtiden att jag vill notera saker någonstans och jag har aldrig varit överdrivet förtjust i att ha en massa post-it-lappar sittande. Historiskt har min lösning typiskt varit att skriva in det jag behöver komma ihåg i en textfil i min hemkatalog på den maskin jag kör på (det är väldigt sällan saker jag behöver komma ihåg utan tillgång till nätanslutning, och jag kan typiskt komma in på de burkar jag behöver).


En nackdel med det är dock att det blir så skräpigt i hemkatalogen. Jag har provat att använda punktfiler (motsvarar i någon mån gömda filer), men inte blivit nöjd med den lösningen heller. Sen ett tag tillbaka använder jag istället Google Notebook och Google Docs & Spreadsheets. Båda stöder delning med andra användare med Googlekonto (på ett sätt som helt klart duger för mig, har inte direkt provat att båda arbetar mot samma dokument exakt samtidigt än), och det är lätt att klottra ner något i Notebook medan det går bra att skriva och hantera långa texter i Docs.


Det jag i dagsläget upplever som största missen är bristen på integrering mellan de två tjänsterna - framför allt har jag faktiskt stört mig på att jag inte kan plocka över en not från anteckningsblocket och fortsätta skriva i Docs, men i ärlighetens namn är det inte ofta. En liten skönhetsfläck är också att de inte gett Google-tjänsten Blogger några fördelar jämfört med andra weblogg-tjänster - även för blogger (verkar det som, jag har inte provat) måste man ange sina kontouppgifter när den automatiskt borde fixa en snygg lista där man fick välja var man ville publicera.


Vad de däremot har som jag saknat i andra produkter är en produktundersökning där man kan betygsätta tjänsten på olika sätt och berätta vad som är bra och mindre bra - för många andra tjänsten verkar tanken mest vara att man ska gnälla i någon nyhetsgrupp och hoppas bli uppmärksammad.

Inga kommentarer: