måndag 29 maj 2006

Kvalitet på jobbet

Jag var på en disputation förra onsdagen (och blev för övrigt då imponerad över hur svaranden hanterade en väldigt svår fråga att få). Men det var inte det som jag tänkte berätta om utan att när jag kom tillbaka blev jag inkallad på Krismöte för att ett Viktigt System strulat under dagen.

Själva strulandet var inte helt oväntat - systemet är nytt och hann av vissa skäl inte bli helt inkört innan det gick i produktion. Det dåliga var i det här fallet snarare att det tagit så lång tid innan det upptäcktes och åtgärdades. Jag var av naturliga skäl inte med och vet inte exakt vad som hände, men i normala fall (som jag jobbar) brukar det vara rätt svårt att inte upptäcka.

Hur som, händelsen gjorde mig bara mer övertygad om att vi borde gå åt mer roterande uppgifter, så att man bara skötte samma system några veckor i taget. Detta måste då så klart kombineras med bra rutiner för systemets hantering.

Själva poängen är så klart att man får en jämnare (vilket ofta uppfattas som bättre) kvalitet på driften av systemen, och det tar inte mycket längre tid att upptäcka och åtgärda ett fel bara för att någon råkar vara borta en dag.

Sen finns det så klart andra sidor av saken, som att vi ofta pysslar med väldigt komplicerade system som tar tid att sätta sig in i (och som även kan kräva viss särskild kompetens alla inte behöver ha) och har kontakter med leverantörer där vi efter ett tag fått till en bra kommunikation, vilket tyvärr också lätt blir personberoende, men å andra sidan också är grunden för att vi inte ska behöva svara fyra gånger att strömsladden är i när vi felrapporterar något.

Inga kommentarer: