torsdag 7 oktober 2004

Hängda TSM-processer.

Vi använder TSM för att ta och hålla reda på säkerhetskopior. Det är en bra produkt, men sen ett tag tillbaka har jag varit lätt (inte särskilt, men litet lätt) irriterad över att den hänger sig på natten och ligger och drar så mycket CPU den kan. Det är det i sin tur inte ofta jag märker om jag inte kör SpamAssasin för att bekräfta att de brev som den gissat var skräppost verkligen är det. Förutom det känns det ju lite oroväckande att kopieringarna aldrig går klart (även om allt jag egentligen bryr mig om kopieras).

Men det var inte det jag tänkte berätta, utan att jag nu upptäckt att den hänger sig om man kör manuellt också. Det lustiga med det är att det är när man avslutar som den hänger sig (vilket i och för sig inte är helt ovanligt, en del program vill stänga alla öppna filer processen kan ha, problemet där är om processen teoretiskt kan ha 2^31 (eller 2^63) öppna filer som man typiskt får med ulimit -n unlimited). Den gör det dock helt utan att använda systemanrop (eller biblioteksanrop som ltrace visar, men det kan iofs bero på att de länkat med saker statiskt), vilket jag (på sätt och vis) tycker är lite underhållande.

Inga kommentarer: