måndag 13 december 2004

IBM-lustigheter

Vi har haft problem med demoner kraschar till synes utan anledning. För en av dessa demoner hade vi lyckats lokalisera felet till att den helt plötsligt inte fick allokera mer minne, trots att den var långt ifrån RLIMIT_DATA. För ett tag ägnade jag lite mer tid att felsöka, skrev testprogram och sökte och hittade till slut
IBMs information om stöd för stora program. För att summera: Om man inte gör lite speciella saker slipper man allokera mer än 256 Mbyte minne. När man väl känner till det så är det lätt att förstå hur det hänger ihop, tyvärr gjorde väl inte någon av de IBM-tekniker vi diskuterade det här specifika problemet det (eller också kopplade de väl bara inte ihop det. Dock undrar jag lite varför IBM levererar binärer som rimligen kan förväntas behöva allokera mer än 256 Mbyte minne utan att ha satt maxdata till något annat än 0.

Eftersom jag brukar försöka lägga upp en webbsida åt Google när jag tror att det kan vara hjälpsamt för andra (alltså en sådan sida jag önskar mig att någon annan hade lagt upp när jag hade problemet) med all information jag har sammanställd på något sätt så undrar jag nu också vad som är rimliga sökord för sådana här besvärliga problem (jag vill ju gärna att andra som har samma problem ska hitta den sidan).

Sen kan jag passa på att ställa en fråga - nu har vi problem med att TSM-kopieringar hänger sig på Debians testing-utgåva. Den drar så mycket CPU den kan, men varken strace eller ltrace ger något vettigt. Något som faktiskt löst det problemet eller har förslag på felsökningsmetodik?

Inga kommentarer: