torsdag 5 augusti 2004

Kärleken till en bra rubrik

DN skriver mer om mobiltelefonuppgifterna hos hitta.se och Eniro. Det är alltid tråkigt när journalister tycker det är viktigare med en bra rubrik än att artikeln ger ett intryck som ligger nära fakta, men nu börjar det faktiskt bli lite väl fånigt.

Det är ju inga nya uppgifter. De har funnits hos, och gått att få tag på via operatörerna sedan tidigare. Fast det förstås - planerar man att kidnappa någon direktör och begära lösensumma innebär ju trettio-fyrtio kronor för att ringa runt till olika nummerupplysningar och fråga efter personen ett rejält avbräck på vinsten.

Att direktörerna verkligen skulle trott att det räckt att skydda uppgifterna för sin fasta telefon för att mobiltelefonuppgifterna också skulle bli skyddade tvivlar jag starkt på. Precis som många myndigheter och kommuner så har man helt enkelt inte tänkt på det, men har svårt för att erkänna det. Glädjande är dock att åtminstone en av direktörerna faktiskt erkänner hur det ligger till:

- Efter att ha läst DN fick jag klart för mig att det ändå går att få tag på min hemadress via min mobiltelefon, säger Thord Wilkne. Men felet är mitt eget och jag tänker nu plocka bort adressen.

Inga kommentarer: