måndag 30 augusti 2004

Förvirrning

Peter gör mig förvirrad och ber om tips på hur man gör saker snyggare.

Problemet verkar vara hur man får en vettig (tillräckligt bra) locale (vilket säkert kan vara besvärligt om man är ovan vid UNIXar), men han trasslar till det med rc-filer, inloggningsskal (skal med argv[0][0]=='-') och annat.

Använder man en modern grafisk inloggningshanterare (till exempel gdm eller dtlogin) finns det eventuellt möjlighet att välja språk innan man loggar in. Gör man detta borde inloggningshanteraren att sätta LANG eller LC_ALL för de processer den startar (och således för alla program man startar i sin skrivbordsmiljö, om man inte rensar miljövariabler någonstans).

Om man inte har möjlighet att välja språk vid inloggning kan man såklart också sätta det i sina konfigurationsfiler, men där blir det snårigare att ge (vettiga) allmänna instruktioner, så det låter jag bli förnärvarande. Jag kan dock påpeka att det går att ordna oavsett om skalen är inloggningsskal eller inte (problemet är typiskt att olika filer läses beroende på om ett givet skal är ett inloggningskal eller inte).

Inga kommentarer: